Militärövningen Aurora17 – så påverkas trafiken i Sörmland

19–28 september kommer Försvarsmaktens övning Aurora17 bli märkbar i Sörmland. Du som åker med oss kan tidvis uppleva förseningar i trafiken p.g.a omfattande trupptransporter på allmänna vägar, vilket innebär att det kan bli en del trängsel på vägarna.

Aurora17 kommer att genomföras dygnet runt både på marken, i luften och till sjöss. I ett område från Strängnäs i norr via Gnesta/Björnlunda och Nyköping/Oxelösund och Trosa skärgård i söder kommer Försvarsmaktens aktiviteter vara tydligt märkbara. Syftet med övningen är att stärka Sveriges försvarsförmåga och är den största övningen på 20 år.

Framförallt berörs trafik på väg:

  • Riksväg 55 (Enköping–Strängnäs–Stallarholmen)
  • Riksväg 57
  • 223
  • 224 (tidvis avstängd söder om Gnesta 25–28 sep, välj väg öster om sjön Sillen ner mot Vagnhärad)

Försvarsmakten kommer att skylta vid de vägar som blir berörda av begränsad framkomlighet och avstängningar. Förutom trupptransporter på allmänna vägar kommer stridsövningar ske på privat mark där soldater kommer att röra sig i terräng. I dessa fall har samverkan skett med berörda markägare och det kommer att vara noggrant skyltat. Inga stridsövningar kommer ske i tätorter.

Mer specifik information för de områden som påverkas hittar du här:
Försvarsmaktens information om Aurora17 i Sörmland. 

Håll dig uppdaterad om din resa

För uppdaterad trafikinformation om din buss påverkas av övningen, använd vår app, och vår webb. Även Serviceresor inom de berörda övningsområdena kommer att påverkas av övningen, framförallt resenärer kring väg 223 och 224. Kontakta oss på Serviceresor på tel, 020–44 40 00 för e.v. frågor kring din tänkta resa.

Så här gör du om du drabbas av försening

Förseningsersättning gäller om du blir mer än 20 minuter försenad. Här kan du läsa om hur du ska göra för att få förseningsersättning, och vilka villkor som gäller.

Mer information 

Frågor och svar om Aurora17 hos Försvarsmakten.

Information in English about the military Exercise Aurora17 19–28 september.

 

Relaterad information