Biljetter & priser

Åker du ofta eller bara ibland? Här hittar du den bästa biljetten för dig.
Bra att veta Tips och trix kring våra biljetter

Ladda på nätet 
När du har registrerat dig på Mina sidor kan du även registrera ett eller flera resekort till ditt konto. Det gör du enkelt med hjälp av kortnumret som du hittar på resekortets baksida. När ditt resekort är registrerat på Mina sidor kan du ladda resekortet direkt via nätet, när och var du vill. På Mina sidor kan du ladda ditt resekort med vilken produkt du vill och dessutom med en reskassa. Där kan du också se kortets saldo och din köphistorik.

Hur registrerar jag mig på Mina sidor?
På sormlandstrafiken.se finns en länk till Mina sidor. Gå in där och registrera dina kontakt- och personuppgifter för att skapa ett konto. Här kan du sedan registrera ditt resekort – och även barnens för extra bra översikt. Vill du så hjälper vi dig gärna med detta. Kom in eller ring till oss. (Mina sidor finns tillgängligt från september 2016)

Måste jag registrera resekortet på mina sidor?
Nej, det behöver du inte. Men det finns fördelar med att göra det. När du registrerar dig på Mina sidor får du bland annat tappa bort-garanti på dina resor. Och det är bra. Du kommer dock kunna ladda ett resekort på Mina sidor utan att registrera dig, men då kan vi inte ersätta dig för de produkter som finns laddade på ditt resekort - om du råkar tappa bort det.

Flera resekort på ett och samma konto
På Mina Sidor kan du registrera hur många resekort du vill på ditt konto. Du kan även döpa resekorten för att hålla isär dem. Genom att registrera korten på Mina Sidor kan du alltså samla och hålla koll på flera resekort på ett och samma ställe. Det underlättar till exempel om ni är en familj med många resekort att hålla reda på, men även om du själv använder flera olika resekort.

Varför ska jag fylla i ”favoritresa” på Mina sidor?
Genom att knyta en favoritresa till ditt kort behöver du bara meddela föraren de gånger du reser någon annanstans än din vanliga resa. Har du inte registrerat en favoritresa och bara har en reskassa på resekortet kommer priset för en zon för vuxen att dras från din reskassa. Du kan alltid be föraren om hjälp, hur du reser på bästa sätt och vilken typ av resa du ska välja.

Tappa bort-garanti
Om du registrerar ditt resekort på Mina sidor så har du möjlighet att själv spärra resekortet ifall det skulle komma bort. Du kan då få hjälp att få tillbaka de produkter som du hade på kortet till ett nytt resekort. Kontakta oss via telefon eller besök Station360 i Eskilstuna, så hjälper vi dig med detta. Du måste dock betala 20 kr för ett nytt kort. Observera att Tappa bort-garantin inte gäller för elev- eller skolkort.

Är ditt kort inte registrerat på Mina sidor har du dessvärre förlorat både kort och innehåll.

Jag har tappat bort mitt registrerade resekort. Hur gör jag för att få ett nytt?
Steg 1: Köp ett nytt tomt kort för 20 kr hos något av våra ombud eller ombord på bussen. 
Steg 2: Ta kontakt med kundservice på: 0771-22 40 00 eller kom in till Station 360 i Eskilstuna. De kan då se vilka produkter och/eller pengar som finns på det borttappade kortet och för över allt till ditt nya kort. 

Kan jag betala med reskassa på Mina sidor? 
Nej. På Mina sidor betalar du med betal- och kreditkort (VISA eller MasterCard). 

Vad kan jag använda reskassa till?
Om du har laddat reskassa på ditt resekort kan du betala din biljett med den när du går ombord, vart och när du än vill åka. Priset för din resa blir då också lägre än om du betalar ombord på bussen. 

Kundcenter och ombud – var hittar jag dem?
Här finns en lista på aktuella försäljningsställen.

Är resekorten personliga?
Nej, med undantag för eventuellt laddade produkten skolkort samt seniorkort i Eskilstuna.

Kan flera personer resa på samma resekort – vid samma tillfälle?
Ja, en gruppbiljett med både vuxna och ungdom (reducerat pris) kan säljas av förare. Har du både periodkort och reskassa på ditt resekort så kan du själv resa med periodkortet och bjuda en kompis på resan med din reskassa.

Kan jag fylla på resekortet med hjälp av mobilen?
Ja, via Sörmlandstrafikens webbsida finner du Mina sidor, och kan där fylla på ditt resekort. Notera att det inte fungerar att ladda på resekortet via Sörmlandstrafikens app.

Hur gör jag för att ladda på SL-resor på mitt resekort?
Ditt kort kan användas när du besöker Stockholm. Kortet är förberett för detta men observera att ett månadskort eller reskassa som är giltig i Sörmlandstrafiken inte gäller i Stockholm. Du måste alltså köpa biljetter av SL, vilket du gör i en automat, eller annat försäljningsställe som säljer SL-resor. I Sörmland kan du göra detta i Eskilstuna vid Station 360 och i Gnesta vid Pressbyrån, annars gör du det på plats i Stockholms län. Det smarta är att du inte behöver flera kort att hålla reda på.

Vad gäller för mig som student, måste jag kunna visa studentlegitimation?
Om du studerar på minst 75% studietakt kan du resa till reducerat pris som uppgår till 2/3 av ordinarie pris. Det gäller för enkelbiljetter, dygnsbiljetter och 30-dagars biljetter. Vid biljettkontroll måste du kunna visa upp en giltig studentlegitimation.

 

Så här pausar du din biljett
Det är möjligt att pausa en 30-dagarsbiljett, och du kan pausa din biljett en (1) gång per 30-dagars period (i upp till 30 dagar, sedan aktiveras den igen). En pausad biljett förblir pausad tills nästa gång du blippar kortet på nytt eller återaktiverar det via Mina sidor.

Den kortaste perioden som du kan pausa ditt kort är tre dagar.  

Pausa kan du endast göra via Mina sidor. En knapp ”Pausa biljett” finns bredvid den aktuella biljetten. När biljetten är pausad ersätts knappen bredvid biljetten med möjlighet att återuppta biljett.

Läs mer om hur du hanterar ditt kort på Mina Sidor i vår folder som du kan ladda ner här!

Det är smart att ha en extra hundring på sitt resekort. Det innebär att du alltid kan genomföra en resa om din 30-dagarsperiod har gått ut eller om de resor du har på ditt skol- eller elevkort tagit slut.


Så funkar reskassa
Reskassa innebär att du laddar ditt resekort med pengar som du använder för att betala en enkelresa. Reskassan dras per automatik om ingen annan giltig produkt finns på kortet. 

När du har en reskassa på kortet går det snabbare att kliva ombord och betala resan på bussen.  

Ladda reskassa
Du kan ladda reskassa på Mina Sidor, ombord på bussen eller hos ett ombud. Och du måste ha ett grönt resekort för att ladda reskassa.

Om du laddar reskassa på Mina sidor kan du ladda med vilken summa du vill mellan 100 kr och 2 000 kr. 

Betala med reskassa
Du betalar med reskassa ombord på bussen. Reskassan gäller inte på tåg.

När du ”blippar” ditt kort dras det belopp du ställt in på Mina sidor automatiskt. Se särskild information om hur de ställer in din favoritresa i vår broschyr här!

Har du inte gjort någon inställning dras priset för en resa inom en zon för vuxen resenär.

En biljett med reskassa är giltig 1 timme om resan omfattar en zon. Om resan omfattar två eller fler zoner är biljetten giltig i 2 timmar. Vid byte ”blippar” du ditt kort. Så länge övergångstiden inte löpt ut dras inga nya pengar från ditt kort.


Favoritresa
Favoritresan ställer du in på Mina sidor. Det kräver alltså att du registrerar dig och ditt resekort. På Mina sidor ställer du också in om det ska dras priset för vuxen eller ungdom/student (reducerat pris). Läs mer i vår broschyr här!

Om du ska ändra favoritresa har du tre val:
En zon (inställt som standard). Reskassan dras automatiskt för en zon oavsett i vilken zon du befinner dig i.

Resa mellan två angränsande zoner – du väljer då även mellan vilka zoner du brukar resa. Reskassa dras endast automatiskt om du befinner dig i någon av de två zonerna.

Resa som omfattar tre zoner – din biljett blir då automatiskt giltig i hela länet.

Övrig information
Du erhåller ett kvitto i samband med laddning av din reskassa. Det är inte möjligt att få ett enskilt kvitto för varje genomförd enkelresa eftersom varje resa istället lagras digitalt på ditt resekort. Reskassan dras automatiskt om ingen annan giltig produkt finns laddad på kortet (exempelvis skol/elev-kort eller periodkort). 

Du kan betala för flera resenärer med en reskassa från ett kort. Observera dock att biljetten alltid ligger på resekortet. Den grupp som betalat för resan måste alltså fortsätta resa tillsammans vid eventuellt byte.

Du kan inte använda reskassa för att betala eller delbetala andra biljettyper.

En insatt reskassa återbetalas endast vid synnerliga skäl så sätt inte in mer pengar än du tror du kommer använda. 

Om du inte kan visa upp ett giltigt färdbevis – biljett eller reskort – vid en kontroll får du betala en tilläggsavgift på 1200 kronor + 20 kronor i expeditionsavgift.

Om du tycker att du felaktigt fått betala tilläggsavgift kan du bestrida den inom 10 dagar från att du fått den. Vi behandlar ditt ärende så fort vi kan (normalt inom 10 arbetsdagar) och svaret skickas via formuläret nedan. Studenter får tilläggsavgiften reducerad till 250 kr om man vid överklagan bifogar giltigt studentkort. Observera att detta endast gäller om man rest med giltig studentbiljett utan att ha kunnat visa upp sin studentlegitimation ombord och av den anledningen fått en tilläggsavgift. 

Det går också att skicka din bestridan som vanligt brev till:

Sörmlandstrafiken, Box 262, 631 03 Eskilstuna.

Uppgifter markerade med * är obligatoriska för att vi ska kunna behandla ditt ärende.

Ärendenummer *

Namn

Personnummer *

E-post *

Motivera varför du motsätter dig (bestrider) tilläggsavgiften/böter *

Gruppfunktionen är ett förenklat sätt att köpa resa via app för flera personer. Det är inte en ny biljett typ som ger mer rabatt om man reser flera utan ett enklare förfarande att köpa flera biljetter i ett köp. Samma funktion har sedan tidigare funnits vid ombordköp hos föraren.

Du hittar funktionen på två olika sätt. Dels under Köp biljett samt under Sök och köp resa.

Välj flera resenärer:

 1. Klicka på Pris och antal
 2. Väl med + och – antal i varje resenärskategori.
 3. Tryck på KLAR
 4. Köp biljett

Vanliga frågor och svar:

Fråga: Blir det billigare per biljett desto fler biljetter man köper?
Svar: 
Nej, gruppfunktionen är inte en rabatterad biljett utan ett köpförfarande för att enkelt och smidigt köpa flera biljetter tillsammans. Även giltighetstid, aktivering och andra villkor är precis det samma som för en vanlig enkelbiljett. 

Fråga:
 Ska även barn inkluderas när jag anger antal resenärer?
Svar: 
Nej,du ska enbart lägga till antal för betalande resenärer. Vanliga regler gäller för barn under sju år, det vill säga upp till två barn åker med gratis under förutsättning att de reser i sällskap med en betalande resenär som har giltig biljett.


Fråga: Kan jag använda den här funktionen vid köp hos ombud?
Svar: Nej, denna funktion gäller för tillfället bara i appen eller vid ombordköp framme hos föraren.

Movingo gäller på Mälartåg, SJs tågavgångar med Movingo-giltighet, Trosabussen, Tåg i Bergslagen inom Västmanlands-, Örebro- och Östergötlands län samt i all lokaltrafik i Mälardalen som bedrivs av SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken.

För dig som reser ofta finns funktionen autoladda. Med funktionen autoladda behöver du inte tänka på när det är dags att förnya din periodbiljett. 

Autoladda innebär att din periodbiljett förnyas automatiskt när din periodbiljett tar slut, som en prenumeration. Du behöver bara ställa in autoladda en gång så sköts det automatiskt. 

Du gör såhär:

 • Gå in på Mina sidor
 • Gå in under Autoladda i huvudmenyn och ställ in dina uppgifter.
 • Där kan du även när du vill avsluta Autoladda.

Frågor och svar

När förnyas periodbiljetten?
Den nya periodbiljetten förnyas samma dag som föregående biljett löper ut.

Tillkommer det någon avgift för att använda Autoladda?
Nej, det tillkommer inga extra avgifter när man använder Autoladda.

Kan jag pausa en periodbiljett som autoladdas?
Ja du kan pausa din periodbiljett precis som vanligt, en gång per 30-dagarsperiod

Vad händer med förnyande av biljett när jag använt pausfunktion?

Förnyande av biljett skjuts upp lika många dagar som perioden varit pausad, nytt köp sker alltid samma dag som föregående periodbiljett löper ut.

Kan jag när som helst avsluta Autoladda?
Ja, du kan avsluta Autoladda när du så önskar via Mina sidor.

Vad händer om jag inte har pengar på mitt kort vid Autoladdning av ny periodbiljett?
Vi kommer att försöka göra en dragning, om täckning ej finns på angivet betalkort kommer du att få ett informationsmail om detta. Efter informationsmailet kommer vi försöka göra en ytterligare dragning några timmar senare, saknas fortfarande täckning på betalkortet kommer Autoladda att avslutas.

Får jag någon information om när förnyelse sker?
Ja, du får ett mail tre dagar innan din periodbiljett förnyas.

Vad händer om jag inte använt min periodbiljett?
Periodbiljetten aktiveras automatisk om man inte validerat den inom 30-dagar från köp.

Våra biljetter Hitta den biljett som passar dig bäst

En enkelbiljett för 1 zon gäller i 60 minuter, för 2 zoner i 120 minuter och för 3 zoner (eller fler) i 180 minuter.  

Läs mer om våra åldersregler.    

Priser från och med 4 januari 2021:

Enkelbiljett ombord eller ombud:
En zon: 35 
Två zoner: 70 
Tre zoner eller fler: 105

Enkelbiljett ombord eller ombud, ungdom/student:
En zon: 24 
Två zoner: 48 
Tre zoner eller fler: 72 

Enkelbiljett, reskassa eller app:
En zon: 28 
Två zoner: 56 
Tre zoner eller fler: 84

Enkelbiljett, reskassa eller app, ungdom/student:
En zon: 19 
Två zoner: 38 
Tre zoner eller fler: 58 

Periodbiljett är giltig under en definierad period. Tidsperioden börjar gälla när du validerar biljetten för första gången men är periodbiljetten inte aktiverad 30 dagar efter köp så aktiveras periodbiljetten automatiskt. 

Priser från och med 13 december 2021:

30 dagar:
En zon: 610 
Två zoner eller fler: 970 

30 dagar, ungdom/student:
En zon: 405
Två zoner eller fler: 620 

30 dagar lågtrafik:
250

 

Studentrabatt gäller för alla som studerar på minst 75 procents studietakt. Vid kontroll måste du kunna visa upp giltigt student ID (Mecenatkortet, Studentkortet eller ISIC-kortet) när du reser med studentrabatt. För att den ska vara giltigt behövs SL-loggan på Studentkortet eller Mecenatkortet.  

Lågtrafikbiljetten är giltig för resa inom en zon med Sörmlandstrafikens bussar måndag – fredag kl 9–14 samt kl 18–24. Dessutom gäller kortet lördagar, söndagar och röda dagar oavsett klockslag. Den är giltig i 30 dagar från första validering ombord på bussen och kostar 250 kr.

Observera att periodkort zon inte gäller för delbetalning. Har du ett periodkort för Zon Nyköping/Oxelösund och vill göra en enkelresa till Trosa betalar du för hela resan Nyköping-Trosa, alltså 70 kr eller 56 kr beroende på om du betalar med betalkort eller reskassa/mobil. 

Precis som tidigare måste du kunna visa upp giltigt student ID (Mecenatkortet, Studentkortet eller ISIC-kortet) vid kontroll när du reser med studentrabatt. För att den ska vara giltigt behövs SL-loggan på Studentkortet eller Mecenatkortet.  

Om du reser ofta tipsar vi om Autoladda, en funktion som automatiskt förnyar din periodbiljett när perioden tar slut. Läs mer om Autoladda här.

Dygnbiljett finns tillgängliga för en dag eller tre dagar. Tidsperioden börjar gälla när du validerar biljetten första gången.

Priser från och med 4 januari 2021:

24 timmars-biljett:
En zon: 60 
Två zoner eller fler: 185

24 timmars-biljett, ungdom/student:
En zon: 40 
Två zoner eller fler: 120 

72 timmars-biljett:
En zon: 120 
Två zoner eller fler: 280 

72 timmars-biljett, ungdom student:
En zon: 80
Två zoner eller fler: 185

Har du också saknat möjligheten att kunna ta med dig hela familjen på en och samma biljett? Eller ska du ut och resa med farmor och farfar eller kompisgänget? Då har vi glada nyheter till dig!

Nu lanserar vi nämligen den nya familjebiljetten som gäller för två vuxna med upp till tre barn/ungdomar.  Notera att inga barn utöver detta kan åka med avgiftsfritt på biljetten, även om de är under sex år. Vill man ha med ytterligare barn/ungdomar utöver dessa får man betala enligt ordinarie taxa.  

Biljetten finns med giltighetstid för ett- eller tre dygn samt för en- eller alla zoner. Du kan alltså välja bland flera alternativ för att hitta den biljett som passar bäst för er familj. Gemensamt för alla är att det blir enklare, och inte minst billigare, att resa hållbart tillsammans.  

Priser från och med 4 januari 2021:

Familjebiljett 24 timmar:
En zon: 120
Två zoner eller fler: 300 

Familjebiljett 72 timmar:
En zon: 240
Två zoner eller fler: 450 

Resekortet får du av din skola eller kommun.  Du kan endast nyttja ditt skolkort helgfria vardagar under terminstid. Du kan alltså inte använda det gröna kortet för resor under helger eller röda dagar. Undantaget är om du bor i Eskilstuna kommun och har elevkort.

Skolkortet är giltigt för tre resor per dag. Med resa menas en påstigning inklusive övergångstid för byte på 1 till 2 timmar

I Eskilstuna gäller elevkortet för fyra resor per dag, alla dagar i veckan under terminstid (ej under sommarlovet).

Du kan också  ladda och resa med andra biljettprodukter på ditt gröna resekort. 

Observera att ett skolkort inte gäller för delbetalning. Har du ett skolkort för Zon Strängnäs och vill göra en enkelresa till Eskilstuna betalar du för hela resan Strängnäs-Eskilstuna. 

Borttappat kort
Om du tappar bort ditt skolkort ska du vända dig till din kontaktperson för skolkort. En avgift kan tas ut av din kommun eller skola för att utfärda ett nytt skolkort. Har du laddat reskassa eller andra produkter på kortet ska du även vända dig till Sörmlandstrafiken.

 

Sommarkortet finns att köpa från och med den 16 maj och gäller för dig som är ungdom (7-19 år) eller studerar på minst 75% studietakt. Produkten laddas på ditt gröna resekort och ger obegränsat resande med buss i hela länet under hela sommaren (9 juni-18 augusti). Observera att det inte gäller för resor med tåg. 

Sommarkortet laddas på ditt gröna resekort och finns att köpa via Mina Sidor, hos någon av våra ombud eller av föraren ombord på bussen. När du har biljetten laddad på kortet blippar du den i validatorn ombord på bussen vid varje resa. Tänk också på att du vid en kontroll måste vara beredd att visa upp giltig student-ID om du är student och legitimation som styrker din ålder.

Fakta, sommarkortet 2022

Pris: 560 kr.

Giltighetstid: Obegränsat resande på alla länets bussar (ej tåg eller nattrafik mellan klockan 00-04) från och med den 9 juni till och med den 18 augusti.

Köpkanaler: Kan köpas hos ombud, direkt av föraren ombord på bussen eller via Mina Sidor på Sormlandstrafiken.se.

Mer info hittar du här!

Följande av Sörmlandstrafikens biljetter är giltiga ombord på tåget. Observera att biljetterna endast gäller andra klass.  

30 dagar Län, Skolkort Län – gäller på samtliga Mälartågs:s regionaltåg mellan stationer inom Södermanlands län. Observera alltså att det inte är möjligt att resa med Sörmlandstrafikens biljetter med tåg till/från Södertälje Syd samt ej heller på Gnestapendeln.

30 dagar Zon, Skolkort Zon – gäller mellan stationer inom aktuell zon:

 • 30-dagar Zon Eskilstuna: Kvicksund – Eskilstuna
 • 30-dagar/Skolkort Zon Strängnäs: Läggesta – Strängnäs
 • 30-dagar/Skolkort Zon Katrineholm/Vingåker: Katrineholm – Vingåker
 • 30-dagar/Skolkort Zon Flen: Hälleforsnäs – Flen

Elevkort Eskilstuna gäller ej ombord på tåg. Undantag är elever som bor i Kvicksund samt elever som bor i annan del av Eskilstuna men studerar på Tegelvikens skola som har elevkort med särskild märkning.

För att resa med tåg måste du ha en "periodbiljett zon" eller "periodbiljett län" beroende på vilken resa du önskar göra.

Periodbiljett zon gäller bara för tågresor på följande 4 sträckor:

Zon Eskilstuna
Kvicksund-Eskilstuna

Zon Flen
Hälleforsnäs-Flen

Zon Strängnäs
Läggesta-Strängnäs

Zon Katrineholm/Vingåker
Katrineholm-Vingåker

Sörmlandtrafikens 30 dagar län gäller bara för resor med tåg inom länet. Vid resa med tåg visar du upp ditt kort till konduktören som har utrustning för att läsa ditt kort. Du behöver alltså inte längre ha något kvitto tillsammans med ditt resekort. Om du saknar giltig biljett gäller Mälartågs:s regelverk för ogiltiga biljetter. Mer info om Mälartågs:s villkor finns här: https://malartag.se/

Övriga Sörmlandstrafikens biljetter gäller enbart i Sörmlandstrafikens busstrafik.

Ett smart verktyg för dig som reser med Sörmlandtrafikens bussar är  vår mobilapp. Med appen kan du söka resor, se trafikinformation i realtid och köpa biljett.
Nu lanserar vi även betalsättet företagskonto, som förenklar resor i tjänsten.

Så funkar det
Ansök och anslut ditt företag till företagskonto och får tillgång till betalsättet i appen. Ni söker och bokar resor i appen precis som vanligt, med enda skillnaden är att ni väljer det nya betalsättet. Ni får månadsvis alla era resor på en faktura, en enklare reseadministration och en god överblick över era reseinköp. Ni bestämmer själva vilka anställda som får förmånen att använda tjänsten, och ni kan enkelt administrera ert företagskonto via vår webbklient.

Det kostar inget att ansluta sig – ansök redan idag! Här hittar du formuläret där du ansöker om företagsköp. 

Vill du veta mer?

Kontakta vår företagssäljare Malin A Nordström på malin.a.nordstrom@sormlandstrafiken.se

I Eskilstuna kommun har alla över 65 år  möjlighet att skaffa sig fria bussresor ett helt år.

Följande gäller för kortet med fria resor för 65+

 • Kortet gäller för dig som är över 65 år och folkbokförd i Eskilstuna kommun.

 • Administrationsavgiften är på 100 kr per år för biljettprodukten. Har du inget kort sedan tidigare kan du köpa ett sådant för 20 kr.

 • Kortet skaffar du i Sörmlandstrafikens resebutik Station360 på Centralstationen i Eskilstuna. Där förnyar du också kortet när det går ut. Förnya gärna innan den gamla perioden går ut så du inte riskerar att stå utan giltig biljett. Registrerar du ditt kort på Mina sidor så kan du se när giltighetstiden går ut. Andra fördelar med att registrera ditt kort är att du då automatiskt har en tappa-bort garanti ifall du skulle förlora ditt kort. Läs gärna vår folder där vi steg för steg går igenom hur man gör för att registrera sig på Mina sidor.

 • Kortet gäller på Sörmlandstrafikens bussar i Eskilstuna kommun.

 • Observera att periodkort zon inte gäller för delbetalning. Har du ett kort med fria resor för 65+ för Zon Eskilstuna och vill göra en enkelresa till Flen betalar du för hela resan Eskilstuna-Flen, alltså 70 kr eller 56 kr beroende på om du betalar med betalkort eller reskassa/mobil

 • Kortet gäller i Eskilstuna kommun måndag-fredag kl 09–14. På lördagar, söndagar och röda dagar kan du åka hela trafikdygnet (exklusive nattrafik 00:00–04:00). Om bussen är sen så fungerar ändå kortet för den avgång som är lagt mellan kl 09-14.

 • Ladda gärna på en reskassa eller andra produkter på ditt kort. Exempelvis kan kortet kompletteras med valfri summa pengar för att enkelt möjligöra resor på andra tider. Kortet kan även kompletteras med andra ”kortprodukter” exempelvis ett lågtrafikkort för 250 kr per månad som då gäller även på kvällar.

Linjenätet i Sörmland är uppdelat i zoner. En resan i en zon kostar lika mycket oavsett var eller hur långt inom zonen resan går. Zonbiljetten kan användas på valfri sträcka inom zonen. Köper du ett periodkort för en zon kostar det 610 kr 
Sörmlandskortet som gäller i alla zoner kostar 970 kr. Vill du resa obegränsat utan att tänka på zoner eller hur mycket det kostar ska du köpa Sörmlandskortet.

Vanliga frågor och svar kring zoner och biljettpriser:

Vad innebär en zon?
Svar: Bestämmer hur långt man kan resa på en biljett och vad den ska kosta. Grundregeln är att en kommungräns också  utgör zongräns.  Varje kommun i Sörmland räknas alltså som en zon med två undantag. Det gäller Vingåker som  slås samman med Katrineholm och Oxelösund som slås samman med Nyköping.

Vilka typer av biljetter kan jag välja på?
Svar: Förutom enkelbiljetter finns också möjlighet att köpa periodkort som möjliggör fritt resande under en begränsad tidsperiod. Välj mellan en dag, tre dagar eller 30 dagar. Köper du periodkort kan du också köpa till reducerat pris om du väljer att endast låta kortet vara giltigt under lågtrafik. Notera att denna rabatt endast gäller för en zon.     

Vilka övriga rabatter finns?
Svar: Både enkelbiljetter och periodkort säljs till reducerat pris för ungdomar (avser åldrarna 7-19 år) och studenter. Studentrabatten gäller resenär som studerar på minst 75 % studietakt och kan uppvisa giltig studentlegitimation (för att den ska vara gilltig behövs SL-loggan på Mecenatkortet, Studentkortet  eller WeStudents-kortet).  

Mer info om aktuella priser här!

Så köper du biljett Det finns flera sätt att köpa våra biljetter

Mina sidor kan du ladda på ditt resekort med biljetter och reskassa. För att göra det behöver du registrera dig, det kostar inte någonting. Här kan du registrera dig, eller klicka på Mina sidor till höger i menyn överst på sidan.

Köper du dina biljetter via Mina sidor, appen eller med din reskassa blir den 20 procent billigare jämfört med köp på bussen eller ombud (gäller ej periodbiljetter). 

Tänk på! Det finns ingen åldersgräns för att skapa ett konto, registrera resekort och få en Tappa-bort garanti men för att få handla på Mina sidor ska du ha fyllt 18 år.

Hämta appen

Du hittar vår app på Appstore eller Google Play beroende på vilken mobiltelefon du har. Sök på "Sörmlandstrafiken". Du kan också skriva "St" i ett SMS och skicka till 073-0125250, så skickar vi ett SMS med en länk till alla tjänster.

Du vet väl också att du kan betala med Swish? Läs mer om det här!

Registrera dig

Från och med den 1 februari 2013 måste du först registrera dig innan du kan köpa mobilbiljetter.

Första gången du köper en mobilbiljett behöver du aktivera ett eller flera bankkort eller fakturabetalning (ingen avgift tillkommer). Det gör du enkelt direkt i appen.

Om du är Nordea-kund är kortet låst för internetköp utan 3D-secure. Då måste du själv låsa upp betalkortet under 60 minuter via internetbanken eller Nordea-appen. När du gjort det och genomfört ett köp så kan du sedan fortsätta att använda appen utan att behöva låsa upp kortet på nytt. Upplåsning av kortet krävs alltså enbart vid första registreringen/köpet.

Köp biljett med appen

Landsbygdstrafiken

Klicka på "Sök/köp resa" och gör din sökning med ditt "till" och "från" alternativ. När din resväg kommer upp, väljer du den tidpunkt du vill resa och väljer sedan "Sök resa". Klicka på den resa du vill köpa biljett för och därefter kommer en liten meny upp på skärmen där du väljer kategori Vuxen eller Skolungdom. Längst upp står det sedan "köp" och om du klickar här kan du köpa mobil-biljett för landsbygdsbussen.  

Stadstrafiken

Klicka på "Köp biljett" och gör din sökning genom att klicka på "Biljetttyp" för att där välja stadstrafikområde. När du har gjort ditt val av stadstrafik väljer du "Kategori" Vuxen eller Skolungdom. Tryck på "Köp" för att köpa din mobiljbiljett för stadstrafiken.

Din biljett får du direkt i appen. Scanna bara biljetten i läsaren ombord på bussen så aktiveras den automatiskt. 

OBS! Mobilbiljetten är endast giltig i den mobiltelefon där köpet skett. Den kan inte överföras till annan mobiltelefon.

Betalning sker via bankkort eller faktura (ingen fakturaavgift tillkommer). Vill du ha kvitto på din resa, så anger du bara en e-postadress så kommer det till din inkorg. För dig som reser i tjänsten kan du enkelt ansluta företagets bankkort i appen och välja detta när du ska betala din tjänsteresa.

I appen kan du se vilka betalningsmetoder som du har sparade och även ta bort betalningsmetoder som du inte längre önskar ha kvar.

Du kan även registrera betalsätt utan att behöva genomföra ett köp i appen.

Kom ihåg att uppdatera dina tidtabeller med jämna mellanrum! Då behöver du "redigera" under fliken Tidtabeller, ta bort tabellerna och lägga till dem igen med + tecknet. På så sätt har du alltid den senaste tidtabellen. Större justeringar så som vid tidtabellsskifte skickar vi ut meddelanden i appen om.

Köpa biljetter för resor i andra län

Mobilbiljetter för bussresa i andra län kan köpas direkt i reseplaneraren. Byt region genom att klicka på "Mer" så får du tillgång till reseinformation till övriga delar av Sverige.

Har du en Windows Phone?

I fortsättningen kommer appen inte att utvecklas vidare för Windows Phone, på grund av att Microsoft inte lägre satsar på den produkten. Nuvarande app kommer att fungera i telefonen tills Microsoft uppdaterar OS på sina telefoner.

Det går bra att köpa biljett direkt av föraren ombord. Bussarna är kontantfria och om du köper ombord av föraren är det alltså bankkort som gäller. På Sörmlandstrafikens bussar kostar biljetten för vuxen 35 kronor och för skolungdom 24 kronor (för resor inom en zon). Köper du din enkelbiljett via Mina sidor, appen eller med din reskassa blir den 20 procent billigare. Biljetten är giltig för resa i en timme. 

Priser för enkelbiljetter på Sörmlandstrafiken

Enkelbiljett ombord eller ombud:
En zon: 35
Två zoner: 70
Tre zoner eller fler: 105

Enkelbiljett ombord eller ombud, ungdom/student:
En zon: 24
Två zoner: 48
Tre zoner eller fler: 72

För öppettider, kontakta respektive ombud. 

Eskilstuna kommun

Eskilstuna

Eskilstuna Station360 
Resecentrum, Järnvägsplan Centralstation
632 20 ESKILSTUNA
Tel. 0771-22 40 00

Regionens café vid Mälarsjukhuset
Skogsvaktarvägen
633 49, ESKILSTUNA

ICA Maxi Stormarknad (Skiftinge)
Karl Hovbergsgatan 32, Box 594
Box 594 (vid beställningar)
633 54  ESKILSTUNA

ICA Supermarket (Stenby)
Stenbygatan 2
632 34  ESKILSTUNA

Eskilstuna Spel & Cigarr (Fristadstorget)
Fristadstorget 6
632 20  ESKILSTUNA

Torshälla

Coop Torshälla 
Brogatan 8
BOX 102
644 22 TORSHÄLLA

Flens kommun:

Flen

ICA Kvantum Flen (Centrum)
N. Kungsgatan 8
642 37 FLEN

Malmköping

Coop Konsum (Centrum)
Källgatan 8
642 60  MALMKÖPING

Hälleforsnäs

Coop Konsum
Celsings Allé 13
640 30  HÄLLEFORSNÄS

Gnesta  kommun

Pressbyrån (Centralstationen)
Järnvägsstationen
646 00  GNESTA

Katrineholm/Vingåker

Katrineholm

Regionens café vid sjukhuset
Djulögatan 66
641 31 KATRINEHOLM

Pressbyrån (Centralstationen)
Järnvägsstationen
641 45  KATRINEHOLM

Vingåker

ICA Cityhallen (Centrum)
Bondegatan 9
643 30  VINGÅKER

Nyköping/Oxelösunds kommun

Nyköping

Regionens café vid Nyköpings lasarett
Lasarettsvägen 2
611 39 Nyköping

Pressbyrån vid Järnvägsstationen
611 30, Nyköping

ICA Maxi (Brandkärr)
Gustavsbergsstigen 6, Box 4008
611 04  NYKÖPING

ICA Supermarket (Oppeby)
Oppeby Centrum
611 56  NYKÖPING

Pressbyrån  (Bussterminalen)
Teatergatan 3
611 31  NYKÖPING

Stigtomta

Din lilla mack 
Bärbovägen 21
611 72  STIGTOMTA

Oxelösund

ICA Kvantum (Centrum)
Järntorget 7, Box 128
613 23  OXELÖSUND

Strängnäs Kommun

Strängnäs

Stationshuset Kiosk & Café (Centralstationen)
Långbergsgatan 2 
645 32 STRÄNGNÄS

Spelpoolen
Storgatan 12
645 30 STRÄNGNÄS

Läggesta

Läggesta Kiosk & Café (Läggesta Station)
647 92 MARIEFRED

Mariefred 

Coop Konsum 
Ruddammsgatan 2
647 30 MARIEFRED 

Trosa kommun

Trosa

Coop Konsum 
Trosa Torg
619 30 TROSA

Vagnhärad

ICA Supermarket Vagnhärad
Centrumvägen 17
610 71  VAGNHÄRAD

Mer information

En resa i en zon kostar lika mycket oavsett var eller hur långt inom zonen resan går. Zonbiljetten kan användas på valfri sträcka inom zonen. 

Alla som har fyllt 20 år betalar vuxenbiljett. Är du studerande på minst 75 procents studietakt och kan uppvisa giltig studentlegitimation kan du också åka för reducerat pris. Giltig student ID är: Mecenatkortet, Studentkortet, ISIC-kortet eller WeStudents-kortet. SL-loggan behöver finnas på Mecenatkort, Studentkortet eller WeStudents-kortet för att det ska vara giltigt.

Ungdomsavgift betalar resenärer från 7 till och med 19 år. Om du är över 13 kan du behöva visa legitimation för att inte få betala vuxenbiljett.

Upp till två barn under 7 år reser gratis i sällskap med en betalande resenär. Barn nummer tre betalar ungdomsavgift.

Barn under 7 år bör inte resa utan sällskap.