Nyhetsarkiv

Appen tillbaka i full drift

Driftstörningarna i vår app är nu åtgärdade och sedan morgonen onsdagen den 28/9 fungerar appen som vanligt igen.

Sommarkortet – obegränsat resande hela sommaren

Sommarjobb, sommarstudier eller semester. Oavsett hur din sommar ser ut har vi produkten som ger dig friheten att ta dig dit du vill. Med vårt Sommarkort får du obegränsat resande hela sommaren för 560 kr.

Mälartåg startar sin sommartrafik 13 juni

Från 13 juni rullar Mälartåg i sommartrafik. Den sträcka som berörs mest är Eskilstuna – Västerås – Sala, där tågen kör i timmestrafik i sommar redan från detta datum.

Sommartider för bussarna från och med 13 juni

Från och med 13 juni till och med 14 augusti gäller sommartider för bussarna. Det betyder färre avgångar och i Nyköping och Eskilstuna får stadstrafiken helt nya sommartidtabeller.

Trafikförändringar i samband med Å-varvet 28 maj

Lördagen den 28 maj går Å-varvet av stapeln i Eskilstuna. Det innebär att broarna i centrala Eskilstuna stängs av mellan kl. 13:00 och 16:00, vilket medför förändringar för busstrafiken.

Kanalbron i Torshälla avstängd 23 mars till och med 13 maj

Med anledning av en broreparation så har de linjer som trafikerar Torshälla ändrade körvägar under perioden 21 mars-13 maj. Hållplatserna Hammarbyvägen och Kanalbron trafikeras inte. Resenärer hänvisas till hållplats Östra Torget.

Hylla din förare på bussförarens dag!

Den 18 mars är det bussförarens dag. Passa på att vara lite extra trevlig mot din förare och visa din uppskattning för det ovärderliga jobb de lägger ner.

Planerad driftstörning natten till den 3/3

Natten till torsdag den 3 mars kommer Region Sörmland att genomföra en sedan tidigare planerad uppdatering av brandväggarna. Detta kommer innebära temporär driftstörning på regionens webbplatser, däribland Sörmlandstrafiken.se.

Nu släpper restriktionerna – alla framdörrar öppna igen

(UPPDATERAD 14/2) Den 9 februari 2022 försvinner alla restriktioner och rekommendationer kring kollektivtrafiken kopplat till Covid-19. Det betyder också att vi kan börja öppna framdörrarna på alla våra bussar igen.

Nöjdare resenärer med sjukresor och färdtjänst

Resenärerna för färdtjänst och sjukresor blir allt nöjdare med sin resa. Här kommer en sammanfattning av NKI-undersökningen gällande den särskilda kollektivtrafiken för vårt län.

Totala nöjdheten med Sörmlandstrafiken ökar igen

Resultaten från höstens ombordundersökning där resenärerna får säga vad de tycker om Sörmlandstrafiken och hur de upplever sin resa är nu klara att presenteras. Den totala nöjdheten har ökat med fem procentenheter jämfört med hösten 2020.

Res med omtanke!

Den 9 februari 2022 försvinner alla restriktioner och rekommendationer kring kollektivtrafiken kopplat till Covid-19. Det betyder också att vi kan börja öppna framdörrarna på alla våra bussar igen.

Vinnaren av Sörmlands finaste hållplats 2021 utsedd.

Det blev hållplatsen Äsköping i Julita, Katrineholm som blev den vinnande hållplatsen. Bilden på en träd i höstfärger och hållplatsen fick överlägset flest röster i vår omröstning på Facebook.

Tack för dina hjälteinsatser – nu kan vi alla resa som vanligt igen

Inte mycket har varit sig likt på bussarna under Corona-pandemin. Vi vet att du som resenär har stått ut med mycket och oavsett om du har valt bort kollektivtrafiken eller på annat sätt anpassat dig för att hjälpa till att hålla smittan nere vill vi tacka dig för att du har tagit ditt ansvar.

Mälartåg storsatsar med många nya avgångar

Storsatsningen på regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen fortsätter i vinter. I den nya tidtabellen för 2022 utökar Mälartåg antalet avgångar kraftigt på flera av sina linjer.

Gör en insats för dina medresenärer – ha biljetten redo

Hösten är här och med den är det fler och fler som börjar resa kollektivt igen. För att hjälpas åt och göra resan så bra som möjligt för alla ber vi dig tänka på att ha din biljett redo när du kliver på bussen.

Se anslutande avgångar direkt på bussen

Nu lanserar vi en ny funktion som visar anslutande avgångar på bussarnas skärmar. Informationen visas när bussen närmar sig något av länets resecentrum eller större knutpunkter.

Sommartider för bussarna från och med 14 juni

Mellan den 14 juni och 15 augusti kör våra bussar enligt sommartrafik. Det betyder reducerat antal avgångar och att din buss kan gå på andra tider än vad du är van vid. Se till att titta hur din resa påverkas i vår app och reseplanerare.

Nytt avtal klart för Serviceresor Sörmland

Region Sörmland har nu tilldelat uppdraget inom ramen för Serviceresor Sörmland i Eskilstuna, Flen och Katrineholm/Vingåker. Trafikstart är i januari 2022 och avtalet gäller i tre år framåt.

Överenskommelse säkrar höstens tågtrafik i Mälardalen

Mälardalstrafik och SJ har slutit en överenskommelse som säkrar den samhällsviktiga regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen i höst. Mälartågen på de fyra regionaltågslinjerna kommer att rulla som vanligt genom att SJ fortsätter att köra trafiken även under kvarvarande avtalstid fram till mitten på december.

Så påverkar Corona-pandemin sörmlänningarnas resvanor

Hur tänker sörmlänningarna kring rekommendationer och direktiv kring kollektivtrafiken? Region Sörmlands telefonundersökning med 1 200 personer har svaren. Bland annat uppger 32 procent att de avstått helt från att resa kollektivt under pandemin.

Uppdatering av våra resevillkor från och med 22 februari

Från och med den 22 februari uppdaterar vi våra resevillkor. Det innebär bland annat att en biljett inte längre kan ligga vilande hur länge som helst samt att vi justerar villkoren för förseningsersättning.

Trafikstart för nya servicereseavtalen i Sörmland

Efter årsskiftet börjar nya trafikavtal för serviceresor i Strängnäs, Trosa/Gnesta samt Nyköping/Oxelösund. Trafikföretag är VTV Transport och Taxi AB. Nyheter i avtalen är bland annat att hjärtstartare ska finnas som standard i specialfordon och att det ska finnas tillgång till bilbarnstol/babyskydd. Samt att trafikföretaget får möjlighet till bonus utifrån trygghet, förarens bemötande och resenärens nöjdhet med resan.

Uppdatering: Flytt av validatorer i bussarna

Som vi tidigare berättat håller vi på att flytta validatorerna (maskinen där resenärer kan scanna sina biljetter) bakåt i bussarna för att möjliggöra för betalning med reskassa igen. Här kommer en statusuppdatering gällande arbetet.

Nya priser från och med 4 januari

Som vanligt justerar vi våra biljettpriser vid årsskiftet. Här hittar du info om de nya biljettpriserna som gäller från och med den 4 januari 2021.

Nu startar nya bussavtalet i Eskilstuna

Den 13 december startar det nya trafikavtalet mellan Region Sörmland och Transdev. Trafikföretaget har fått ansvar för den allmänna kollektivtrafiken i Eskilstuna de kommande tio åren. Förutom 52 nyinköpta bussar kommer också wifi, babyskydd på landsbygdsbussarna och hjärtstartare vara standard från och med avtalsstarten.

Region Sörmland säger upp avtalen med AB Trendtaxi och Trendtaxi Sörmland

Region Sörmland bryter avtalet med AB Trendtaxi med omedelbar verkan. Anledningen är de avtalsbrott som företaget har gjort sig skyldig till och att de kört med indraget trafiktillstånd. Beslutet innefattar även dotterbolaget Trendtaxi Sörmland och inget av bolagen kommer därmed få utföra trafik i det kommande trafikavtalet för serviceresor med start 1 januari 2021.

Premiär för Mälartåg på linjen Linköping-Katrineholm-Eskilstuna-Västerås-Sala

Den 16 november gör det nya dubbeldäckartåget Mälartåg premiär på linjen Linköping-Katrineholm-Eskilstuna-Västerås-Sala. Det innebär att stora moderna regionaltåg nu rullar på de fyra Mälartågslinjerna, med fler sittplatser som bidrar till att de som måste resa till jobb och studier får en säkrare och tryggare resa.

Beslut om att flytta bussarnas validatorer

Region Sörmland har fattat beslut om att flytta validatorerna (där resenärer kan scanna sina biljetter) till mitten av bussarna. Arbetet kommer att påbörjas nu under hösten.

Planerade temporära driftstörningar kvällen den 25 november

I november kommer Region Sörmland att uppdatera sitt huvudnätverk, vilket får påverkan på driften av flera av våra IT-system vid utvalda tillfällen. Uppdateringarna sker kvällstid och under korta perioder i taget. Här hittar du mer info om vad som gäller.

Mina Sidor har fått ny design!

Vi har uppdaterat Mina Sidor med ny design och nya funktioner. Bland annat har du nu möjlighet att betala din biljett med Swish.

Sommartrafik från och med den 15 juni

Från och med den 15 juni kör våra bussar enligt sommartrafik. Se till att kolla upp hur din resa påverkas i vår app eller i reseplaneraren.

Nya inloggningskrav för webbtjänsten Serviceresor

Från och med tisdagen den 9 juni inför vi nya inloggningsrutiner för dig som använder webbtjänsten Serviceresor. För att förbättra datasäkerheten för våra användare införs krav på mobilt bank-ID vid inloggning.

Bergkvarabuss vinner busstrafikavtalet för Strängnäs

Trafikföretaget Bergkvarabuss har fått uppdraget av Region Sörmland att bedriva kollektivtrafiken i Strängnäs nästa avtalsperiod. Därmed får de fortsatt förtroende, då de även haft uppdragen under den pågående avtalsperioden. Det nya avtalet innebär bland annat att delar av trafiken kommer att köras med elbussar samt att trafikföretaget får incitamentsbaserad ersättning utifrån kundnöjdhet och punktlighet.

Trafikstart för nytt avtal för riksfärdtjänstresor

Från och med den 1 februari börjar det nya avtalet för utförande och bokning av riksfärdtjänst att gälla. Precis som i tidigare avtal är det Riksfärdtjänsten Sverige AB som fått ansvaret för uppdraget.

Så tycker Sörmlands resenärer om sin kollektivtrafik

Resenärerna i Katrineholm, Nyköping och Flen uppskattar sina nya elbussar. Det visar höstens nöjd kund-undersökning från Sörmlandstrafiken där totalintrycket av hur rena, fräscha och välstädade bussarna upplevs har ökat med 4 procentenheter i samtliga dessa trafikområden. Den totala nöjdheten för hela länet ligger på samma nivå som motsvarande undersökning förra hösten.

Info om tåganpassningar i Strängnäs kommun

Du som kombinerar buss med vidare resande med tåg i Strängnäs kommun kan nu i december uppleva problem att hinna med anslutande avgångar. Detta är temporärt och kommer att bli bättre i och med att alla avgångar på Svealandsbanan trafikeras med de nya Mälartågen i januari.

Nya Mälartågen i trafik

Nu har den regionala tågtrafiken i Mälardalen fått ett rejält tillskott då nya Mälartåg har satts i trafik. Söndag den 15 december började en ny tidtabell att gälla som innebär tätare och fler turer längs de sträckor tågen börjar trafikera. Mälartåg tillsammans med fler avgångar är ett viktigt steg i den fortsatta satsningen på framtidens regionaltågstrafik i Mälardalen.

Nya avtal för serviceresor i Sörmland: ”Trygghet och bemötande i fokus”

Tre trafikföretag; AB Trendtaxi, AB Trendtaxi i Sörmland samt VTV Transport och Taxi AB tilldelas uppdrag att bedriva serviceresor i Sörmland de kommande fyra åren. En av nyheterna är att trafikföretagen har möjlighet till bonus enligt kriterier kopplade till förarens bemötande samt resenärens trygghet och nöjdhet med resan.

Linje 304 - Försening och ändrad körväg

På grund av att väg 980 är avstängd så har linje 304 fått ändrad körväg. Trafikering sker mellan Läggesta och Stallarholmen men turerna köras i stället via Malmby/E20.Detta medför förseningar på linjen. Vi rekommenderar att du tar en tidigare avgång om du ska vidare med annan trafik.

Besvärligt trafikläge med inställda linjer

På grund av den besvärliga halkan i länet har flera linjer ställts in. Förändringarna gäller både linjer under tisdagskvällen, samt linjer under onsdagen den 4 december.

Trött på att skrapa is? Ta bussen så slipper du!

Varför inte börja det nya året med en nya vana – genom att ta bussen! En enda kallstart av en bil kan släppa ut lika mycket miljöskadliga ämnen som den gör under nästan 50 mils körning.

Resenärerna fortsatt nöjda med Sörmlandstrafiken

Vårens kundundersökning visar att resenärerna är fortsatt nöjda med sin kollektivtrafik. Siffran för nöjdhet totalt har ökat med två procentenheter sedan senaste mätningen och NKI-resultatet uppgår nu till 64%.

Green Bus Movement - res framtiden grön

Vi står alla inför en svår utmaning med den rådande klimatkrisen. Men tänk om vi lyckas vända problemet. Och tänk om allt började med en grön buss. Häng med oss på en framåtblick till år 2070 och se hur vi tillsammans lyckats resa framtiden grön.

Bussförarens dag den 18 mars

Måndagen den 18 mars är ingen vanlig dag - det är bussförarnas alldeles egna dag. Ta tillfället i akt och visa din uppskattning för det arbete som din bussförare lägger ner.

Uppdatering av appen Serviceresor Sörmland

Den 20 februari genomförde vår leverantör viktiga uppdateringar av appen Serviceresor Sörmland. Efter uppdateringen loggar du in i appen med mobilt bank-ID.

Nya priser från 1 januari

Vad kostar det att resa hållbart nu för tiden? Den 1 januari höjer vi priserna på vissa av våra biljetter för att kunna fortsätta utveckla kollektivtrafiken.

Nya bussturer på linje 563 och 663

Sedan skolstart har det varit trångt på vissa bussar på morgonen och eftermiddagen. Därför startar vi nu två nya bussturer, en på morgonen på linje 563 och en på eftermiddagen på linje 663

Bilbanta med Sörmlandstrafiken på Bilfria dagen 22 september

Vi vill inte att alla ska ta bussen. Du får gärna cykla och gå också. Skämt åsido, ibland kräver livspusslet en bil. Men vi vet att det är allt fler som väljer andra färdmedel när det passar. De bilbantar helt enkelt. Och du kan bli en av dem!

Trafikförändringar i juni

I sommar byter vi tidtabell för bussarna vid två tillfällen utöver det vanliga. Det beror på att tågen får nya tidtabeller p.g.a. banarbeten. Och för att du lättare ska kunna byta mellan tåg och buss justerar vi helt enkelt bussarnas tider efter tågens.

Nytt skolskjutsavtal för Nyköping från 2019

Efter en nyligen avslutad upphandling beslutade Sörmlands kollektivtrafikmyndighet idag att tilldela Taxi Nyköping-Oxelösund AB skolskjutsavtalet för Nyköping från 1 juli 2019. Avtalet är på fyra år och omfattar 32 fordon.

Vi ses på Facebook!

Vill du ställa en fråga, komma med förbättringsförslag eller dela med dig av dina tankar kring vår kollektivtrafik? Nu kan du enkelt komma i kontakt med oss på vår Facebook-sida.

Tragisk olycka på väg 52

Under måndagseftermiddagen råkade ett fordon som kör sjukresor på uppdrag av Sörmlandstrafiken ut för en allvarlig olycka.

Mycket halt väglag påverkar trafiken

Nattens töväder har följts av minusgrader vilket har gjort att vägarna i Sörmland har frusit på. Detta gör att väglaget på många håll är besvärligt vilket under dagen kan leda till förseningar och inställda turer.

Ta bussen till Melodifestivalen på Rosvalla

Ska du till Rosvalla 1–2 mars för att se på Melodifestivalen? För att slippa leta parkering rekommenderar vi att du tar linje 3. Vi har förlängt den från tågstationen för att göra det lättare att åka direkt från tåget.

Trafikförändringar från och med den 25 februari

Resemönstren ändras ständigt i Sörmland. Därför justeringar vi en del tidtabeller nästa vecka så att trafiken är bättre anpassad efter de behov som finns och de förutsättningar som råder. Dessa justeringar gäller från den 25 februari, samt den 4 mars.

Allmänheten nöjdare än någonsin med Sörmlandstrafikens busstrafik

Markant många fler i allmänheten är nöjda med Sörmlandstrafikens busstrafik. Det visar siffror när vi nu sammanställt höstens Nöjd-Kund-Index (NKI). En av anledningarna bakom ökningen är att resenärerna upplever att det är enklare än någonsin att köpa biljetter i våra digitala kanaler.

Skyltning saknas på vissa bussar

Just nu har Sörmlandstrafiken ett problem med skyltning på bussarna. Det är skylten som anger vart bussen ska någonstans som inte fungerar på vissa bussar i länet. Vi beklagar de problem som detta medför för våra resenärer och vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Servicecenters telefonväxel igång igen

Under torsdagen den 21 november upplevde vi tekniska problem med telefonväxeln till servicecenter. Problemen åtgärdades klockan 19.30 och telefonnätet fungerar nu som det ska igen.

Problem med bokningssystemet för serviceresor

Vi upplever för närvarande driftstörningar med bokningssystemet för serviceresor. Det kan påverka dig som bokar färdtjänst eller sjukresa under måndagen den 3 februari.

Extrabussar och kundvärdar vid skolstart

Kan du och ditt barn gå, cykla eller ta er till skola och arbete på annat sätt än att åka buss? Då är vi tacksamma om ni gör det, så att de som måste kan åka buss utan trängsel.

Tillgänglighetsredogörelse – Sörmlandstrafiken.se

Vi strävar efter att Sörmlandstrafikens webbplats och digitala tjänster ska kunna uppfattas, hanteras och förstås av alla användare, oavsett till exempel funktionsnedsättningar och oberoende av vilka hjälpmedel de använder.

Ny funktion – autoladda din periodbiljett

För dig som måste resa ofta finns nu funktionen autoladda. Det innebär att du automatiskt kan förnya din periodbiljett utan att behöva tänka på när den går ut.

Tekniska problem med valideringar

Just nu upplever vi tekniska problem med validering av biljett ombord på våra bussar i Nyköping. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.