Babyskydd som standard i nya bussavtalet: ”Blir enkelt, tryggt och smidigt för resenären”

I och med det nya avtalet som tecknats mellan Sörmlandstrafiken och Nobina kommer alla bussar i landsortstrafik att ha babyskydd förinstallerade som standard.

I augusti kommer det nya trafikavtalet för upphandlad busstrafik i södra och västra Sörmland att börja gälla. Då ska trafikföretaget Nobina (samma operatör som har levererat trafik enligt det tidigare avtalet) utföra den allmänna kollektivtrafiken i Katrineholm, Nyköping, Gnesta, Oxelösund, Trosa, Vingåker och Flen. En av nyheterna i avtalet är att babyskydd nu är standard i alla bussar inom landsortstrafiken.
– Babyskydden finns förinstallerade i sätet och den som vill resa med sitt barn behöver bara kliva på bussen och använda det direkt. Det är enkelt, tryggt och smidigt för resenären, precis som det ska vara, säger Pär Johansson som är trafikchef på Nobina Sörmland.

Tilläggskrav utöver branschstandard
Babyskydden passar barn i åldrarna 1- till 4 år upp till 18 kg. Redan idag finns dessa babyskydd installerade på drygt hälften av de bussar som rullar inom trafikområdet. Men från och med augusti när det nya avtalet börjar gälla kommer de alltså att finnas på alla bussar som kör landsortstrafik. Sörmlandstrafiken har ställt detta som ett tilläggskrav utöver rådande branschstandard för säkerhet ombord på bussarna.
– Det känns jättebra att erbjuda resenärerna den här tilläggstjänsten. Vi vet sedan tidigare att behovet och efterfrågan har varit stor och det har vi haft med oss i arbetet med kravställningen i det här avtalet, säger Åsa Bjerke, chef för kollektivtrafiken inom Region Sörmland och ansvarig för upphandlingen hos Sörmlandstrafiken.  

Också USB-uttag för mobilladdare och fritt Wi-fi kommer att vara standard i och med att det nya avtalet börjar gälla.
– Vi ser att även detta är något som efterfrågats av våra resenärer och sammantaget är vi övertygade om att dessa nyheter kommer förbättra den totala reseupplevelsen betydligt, säger Pär Johansson.