Fria resor i sommar för skolungdomar – så här går det till

Regeringen har beslutat att alla som ska börja eller går på högstadiet t.o.m. andra året på gymnasiet ska kunna åka avgiftsfritt i kollektivtrafiken hela sommaren. Vi har nu skickat hem resekort till de som är berättigade till erbjudandet.

Sörmlands kollektivtrafikmyndighet har beslutat att verkställa regeringens satsning, och har nu skickat ut förladdade resekort till de ungdomar som är berättigade till erbjudandet. Har du inte fått ditt kort fyll i dina uppgifter i vårt kontaktformulär senast den 16 juli så handlägger vi din ansökan så fort vi kan och skickar hem kortet till dig. 

Alla som går på en skola i Sörmland och ska börja högstadiet t.o.m. de som går ut andra året på gymnasiet kommer att få ett eget resekort hemskickat. Kortet är förladdat och redo att användas på någon av Sörmlandstrafikens alla bussar (ej tåg eller skärgårdstrafik) under giltighetstiden 9 juni till och med 21 augusti – i hela Sörmland. Korten vi skickar ut har en speciell märkning så att de inte ska blandas ihop med de vanliga elev- eller skolkorten. Efter den 21 augusti när de fria sommarresorna har löpt ut går det bra att fortsätta att använda kortet som bärare av biljetter som man laddar på själv, t.ex. resekassa eller månadskort.

Fakta och tips

  • De fria bussresorna gäller 9 juni t.o.m. 21 augusti på Sörmlandstrafikens alla bussar (ej tåg) i hela Sörmland.
  • Fria sommarresor gäller bara med utskickat kort för de som ska börja högstadiet t.o.m. de som går ut årskurs två på gymnasiet inklusive motsvarande årskullar i specialskola och särskola samt elever som lämnar årskurs 10 från specialskola.
  • Registrera kortet på Mina sidor, du får då en tappa-bort-garanti som innebär att vi kan föra över de fria sommarresorna till ett nytt kort utan kostnad. Är kortet inte registrerat finns det tyvärr inget vi kan göra.
  • Spara kortet efter den 21 augusti, du kan då själv ladda på nya perioder eller reskassa.
  • Har du redan ett elev- /skolkort, behåll det! Det är det kortet du kommer att använda för att åka till skolan i höst.
  • Omfattas du inte av erbjudandet så kan vi rekommendera Sommarkortet, som kostar 500 kr och gäller hela sommaren. Sommarkortet är giltigt för  ungdom mellan 7-19 år och studerande under 26 år.

Frågor och svar

Fråga: Jag har inte fått något kort, hur gör jag?
Svar: Skriv in dina uppgifter i ansökningsformuläret så handlägger vi din ansökan så fort det går. Tänk på att vi måste ha din ansökan innan den 16 juli. 

Fråga: Vilka regler gäller för Fria sommarresor?
Svar: Våra allmänna resevillkor gäller, dock med undantag för förseningsersättning som inte gäller för resor som man inte betalt för själv.

Fråga: Jag går på en skola i Sörmland, men är folkbokförd i ett annat län. Kan jag få ett kort?
Svar: Ja. Skriv in dina uppgifter i ansökningsformuläret så handlägger vi din ansökan så fort det går. Tänk på att vi måste ha din ansökan innan den 16 juli. 

Fråga: Gäller kortet på tåg?
Svar: Nej, endast Sörmlandstrafikens bussar i hela Sörmland (9 juni t.o.m. 21 augusti).

Fråga: Är korten med biljetten Fria sommarresor för skolungdom personliga?
Svar: Nej, men de är endast giltiga färdbevis för skolungdom som går på, eller ska börja, högstadiet eller går i årskurs 1–2 på gymnasiet (eller motsvarande inom särskolan/förberedelseklasser). Vill man betala för en kompis eller syskon eller anhörig kan man ladda på en separat reskassa på samma kort. Det gör man enklast via Mina sidor eller hos några av våra ombud.

Fråga: Gäller kortet inom den särskilda kollektivtrafiken t.ex. färdtjänst?
Svar: Nej, endast Sörmlandstrafikens gröna bussar i hela Sörmland (9 juni t.o.m. 21 augusti).

Fråga: Gäller kortet bara på Sörmlandstrafikens bussar?
Svar: Det finns några undantag: Linje 876 med UL och linje 722 med Länstrafiken Örebro, där kan du åka inom Sörmland på deras respektive bussar om du visar upp ett kortinformationskvitto att du har en giltig biljett på kortet. Detta kvitto kan du få av alla våra förare eller ombud. Anledningen till att du måste visa kvitto är att UL och LT inte kan validera våra biljetter, d.v.s. se ifall det finns en giltig biljett på kortet.