Hjälp oss att undvika trängsel – res bara om du behöver

Folkhälsomyndighetens direktiv om att hålla avstånd gäller i allra högsta grad på våra bussar. Vi genomför flera åtgärder för att undvika trängsel och underlätta för de som verkligen behöver resa. Men vi är också beroende av hjälp från dig som resenär.

På grund av Corona-pandemin och Folkhälsomyndighetens tydliga direktiv om att hålla avstånd till varandra måste vi alla hjälpas åt för att leva upp till detta ombord på bussarna. Det är viktigt att vi kan hålla nere trängseln så att de som verkligen behöver resa med oss kan göra det på ett sätt som går hand i hand med Folkhälsomyndighetens direktiv. För att lyckas med detta måsta vi alla göra vad vi kan.

Vad gör Sörmlandstrafiken?
Under hela våren har vi kört med fullt trafikutbud för att erbjuda så många alternativ som möjligt för våra resenärer. Efter sommaren kommer vi sätta in extra förstärkningsturer i landsbygdstrafiken. Detta gör vi på de linjer och de tider där vi ser att trängselproblematiken är som störst. Viktig info är att dessa ersättningsbussar kan se lite olika ut och inte nödvändigtvis har vår vanliga gröna färg. Vi kommer dock att märka upp bussarna med skylt i framrutan samt ha bussvärdar ute vid vissa hållplatser som hjälper dig att hitta rätt. Notera att alla dessa förstärkningsturer inte kommer att synas i reseplanerare och app.

Vad kan du göra som resenär?
Vilka åtgärder vi än genomför, är det viktigt att du som resenär bidrar till att hålla nere trängseln. Din hjälp är ovärderlig och en förutsättning för att vi ska lyckas fullt ut. Innan du reser med oss ber vi dig därför att fundera kring följande:

  • Behöver jag verkligen göra denna resa?
    Under Corona-pandemin är kollektivtrafiken främst för de som verkligen behöver resa. Alltså främst de som ska färdas längre sträckor och inte har något annat alternativ. Genom att cykla eller gå istället gör du en viktig insats för att hålla nere smittrisken i kollektivtrafiken.

  • Kan jag undvika rusningstrafiken?
    De allra flesta reser under rusningstid. Det vill säga på morgonen mellan klockan 06.00-08.30 och på eftermiddagen mellan 15.00-18.00. Vi uppmanar dig som har möjlighet att välja en annan tid.

  • Skolelever – tänk efter extra noga
    Allra störst är trängselproblematiken på linjer där många skolelever reser. Det är därför viktigt att du som skolelev och/eller förälder tänker över transport till och från skola extra noga. Finns det ett annat alternativ att ta sig till skolan än att åka med bussen så ber vi er att göra det. Detta som sagt för att vi ska kunna bereda plats på bussarna åt de som verkligen behöver resa med oss.

Vi förstår att det är en svår situation som resenär. Och vi vill inget hellre än att läget i kollektivtrafiken ska kunna återgå till det normala. Men så länge Corona-pandemin pågår är den viktigaste prioriteringen att hålla nere smittspridningen.

Tack för din hjälp och förståelse!