Använd bakre eller mittersta dörren för på- och avstigning

Med anledningen av den pågående Corona-spridningen hänvisar vi nu våra resenärer till att inte använda den främre dörren för på- och avstigning. Beslutet gäller från och med den 18 mars.

– Det är ett sätt att få våra förare att känna sig tryggare i denna svåra situation, säger Niklas Andersson, enhetschef för trafikavtal på Sörmlandstrafiken.
I praktiken innebär det alltså att bussresenärerna i Sörmland hänvisas till mittendörrarna eller de bakre dörrarna för på- och avstigning.
– Bakgrunden är att våra förare känner sig otrygga av att möta så många resenärer på nära håll varje dag i denna speciella situation. Det handlar inte om smittspridningsrisken i sig utan beslutet är taget för att minska förarnas oro. Och därigenom säkra en så stor bemanning som möjligt bland förarkåren för att hålla uppe vår trafik, säger Niklas Andersson.

Det innebär också att kortbetalning och validering av gröna resekort inte kommer vara möjligt då området närmast föraren kommer att stängas av.
– Det är fortfarande upp till resenären att ha en giltig biljett. Vår rekommendation är att man under denna period köper biljett i appen. Det är speciella tider för oss alla och vi ber våra resenärer att ha överseende med detta, säger Andersson.

Appbiljetterna kommer att aktiveras direkt vid köp. Har du giltig månadsbiljett kliver du bara på utan att blippa kortet och behöver inte lösa ny biljett i appen. Månadskorten köper du hos ombud eller via Mina sidor. Ditt ombud kan också hjälpa dig att aktivera produkten. Det är för närvarande inte möjligt att köpa eller aktvitera biljetter ombord på bussen.

Frågor och svar kring biljettköp under de nya rutinerna med stängda framdörrar:

Kan jag köpa biljett ombord på bussen med kontokort?
Svar: Nej. Området vid föraren är avstängt och det går alltså inte att köpa biljett med kontokort. Vi hänvisar alla köp av enkelbiljetter till appen. I appen kan du också betala din biljett med Swish eller faktura från Klarna. Din app-biljett kommer att aktiveras direkt vid köp. 

Om jag har reskassa på mitt gröna kort, kan jag resa på det?
Svar: Nej. Även validatorn där du normalt registrerar din resa är inom det avstängda området. Har du reskassa så hänvisar vi till att köpa ny enkelbiljett i appen (det är samma pris som vad din resa hade kostat med reskassa). Den reskassa du har kvar på kortet sparar du till att använda när vi öppnat upp framdörrarna för påstigning igen.

Om jag har en periodbiljett, kan jag resa med den?
Svar: Ja. Om den är giltig och aktiv går det alldeles utmärkt att resa med den. Du kommer inte kunna registrera resan i validatorn men det är bara att kliva på utan att blippa. Om din periodbiljett inte är aktiv kan något av våra ombud hjälpa dig att aktivera. Från och med den 1 april kommer alla periodbiljetter att aktiveras automatiskt direkt vid köp. Det samma gäller för periodkort köpta från den 18 mars och senare (eftersom det var då vi stängde av området framme hos föraren). Lös mer i artikeln här!

Kan jag köpa enkelbiljetter hos ombud?
Svar: Nej, precis som reskassa går dessa biljetter inte att aktivera för tillfället och vi hänvisar därför alla köp av enkelbiljetter till appen. 

Om jag saknar smartphone eller av andra skäl inte kan köpa app-biljetter, hur gör jag då?
Svar: För närvarande kan du inte köpa enkelbiljett på annat sätt än i appen. Vi är medvetna om att detta ställer till problem för en del resenärer, men ber om överseende i denna svåra och ovanliga situation. Om du tycker det är krångligt att köpa i appen kan vår kundservice hjälpa dig. De har öppet 24 timmar om dygnet och nås på: 0771-22 40 00. Skulle du stöta på en kontrollant ombord på bussen kan du också fråga dom om hjälp.

Hur länge kommer dessa nya rutiner att gälla?
Svar: Det finns ingen tidsplan i nuläget. Allt hänger på Coronasmittans utvecklig och spridning. Vi strävar alla efter att så fort som möjligt återgå till normala rutiner igen.

Vart kan jag vända mig vid frågor?
Svar: Ring vår kundservice på 0771-22 40 00. Du hittar också mer info om Coronaviruset kopplat till kollektivtrafiken här.