Info till resenärer angående Coronaviruset

Vi får många frågor just nu från olika håll angående Coronaviruset. Här får du info om vad du som resenär behöver tänka på för att vi tillsammans ska hålla nere smittspridningen.

(UPPDATERAD 27/3) Från Region Sörmlands del arbetar vi med att kontinuerligt följa med i händelseutvecklingen och förhålla oss till de direktiv och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten går ut med. Det viktigaste man kan göra för att minska spridningen av viruset är dessa enkla förhållningsregler:

  • Kom ihåg att hosta och nys i armvecket
  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten
  • Undvik att röra vid dina ögon, näsa eller mun
  • Stanna hemma om du är sjuk

Undvik sociala kontakter om du har symtom
Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.

  • Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. 
  • För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att du inte går till jobbet om du får symtom på luftvägsinfektion.
  • Du som anhörig bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och aldrig göra ett besök om du har luftvägssymtom.

Den 27 mars gick regeringen också ut med förbud mot allmänna sammankomster för mer än 50 personer. Skolor, arbetsplatser och kollektivtrafik omfattas för närvarande inte av förbudet. Om du känner dig frisk och inte uppvisar symptom är det alltså inga problem att resa med kollektivtrafiken. Du som däremot känner dig sjuk och uppvisar symptom som torrhosta, feber eller andningsbesvär ska hålla dig hemma och hålla nere kontakten med andra människor. Det gäller både resenärer i den allmänna så väl som i särskilda kollektivtrafiken.

Det är också viktigt att du som vill avboka en sjuk- eller färdtjänstresa gör detta i så god tid som möjligt då det underlättar vår planering för övriga resenärer.

Från och med den 18 mars har vi fattat beslutet att stänga framdörranra på våra bussar för på- och avstigning. Detta av hänsyn till förarna för att minska deras oro i denna utsatta situation. Området närmast föraren, inklusive validatorn, kommer därmed att vara avstängd. Som följd av detta hänvisar vi alla köp av enkelbiljetter till appen. Du som har aktiv månadsbiljett reser med som vanligt utan att validera. Läs mer här!    

Mer info om Coronavisruset hittar du via denna länk till regionsormland.se!

Se också filmen nedan för sammanfattande tips: