Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari

(UPPDATERAD 8/1) Regeringen och Folkhälsomyndigheten har gått ut med ny nationell inriktning som innebär att munskydd rekommenderas vid resor i kollektivtrafiken. Inriktningen gäller från 7 januari 2021.

Rekommendationen att undvika kollektivt resande om man har andra alternativ kvarstår i allra högsta grad. Det viktigaste man kan göra för att minska smittspridningen av Covid-19 i kollektivtrafiken är att inte resa alls. Som ett komplement har nu regeringen och Folkhälsomyndigheten gått ut med uppdaterade riktlinjer för resor i kollektivtrafiken där du som måste resa kollektivt rekommenderas att använda munskydd från och med den 7 januari. Rekommendationen gäller alla som är födda 2004 eller tidigare, det vill säga från gymnasieålder och äldre, och som reser i rusningstrafik (vardagar 07.00-09.00 samt mellan 16.00-18.00). 

Det är i första hand individens ansvar att ha med sig munskydd vid resa. Helst ska munskyddet också vara av god kvalitet, det vill säga CE-märkt. 

Sörmlandstrafiken kommer göra allt vi kan för att hjälpa till att följa de nya rekommendationerna. I linje med de direktiv som ligger på kollektivtrafikoperatörerna har vi tillsammans med våra trafikföretag sett över hur vi på bästa sätt kan tillhandahålla munskydd till resenärrer som inte har möjligthet att skaffa egna samt hur vi säkerställer städning i bussarna. Vi hänvisar i första hand till försäljare av munskydd (apotek, kiosker, matvarubutiker osv). Sörmlandstrafiken kommer att ha ett begränsat antal att dela ut till dem som verkligen är i behov av hjälp och inte kunnat införskaffa ett på egen hand. Dessa finns för närvarande tillgängliga att hämta på följande platser:

 • Eskilstuna (Station 360 på Centralstationen)
 • Katrineholm (kommunens kontaktcenter, Djulögatan 31 B)
 • Strängnäs (kommunens kontaktcenter, Nygatan 10)
 • Flen (Stadshuset, Sveavägen 1)
 • Gnesta (kommunens kontaktcenter, Marieströmsgatan 3)

Vi uppdaterar listan löpande. Tillgången på munskydd kan dock komma att variera och det garanteras inte att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle. Återigen vill vi poängtera att det i första hand är individens ansvar att se till att man bär munskydd.  

Se också Folkhälsomyndighetens sida via länken här!

Här hittar du Folkhälsomyndighetens infoblad om hur du använder engångsmunskydd på rätt sätt!

FAQ – Munskydd i kollektivtrafiken

Vanliga frågor och svar kring munskydd i kollektivtrafiken utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendation:

Hur ska jag tänka kring munskydd på bussen?
Svar: Regeringen och Folkhälsomyndigheten har gått ut med ny nationell inriktning som innebär att munskydd rekommenderas vid resor i kollektivtrafiken. Inriktningen gäller från 7 januari 2021. Rekommendationen att undvika kollektivt resande om man har andra alternativ kvarstår i allra högsta grad. Det viktigaste man kan göra för att minska smittspridningen av Covid-19 i kollektivtrafiken är att inte resa alls.

Vad gäller vid utlämning av munskydd?
Svar: Ett munskydd per resenär mot uppvisande av giltigt färdbevis.

Är det krav på munskydd för alla som reser med buss?
Svar: Nej, det är en rekommendation att resenärer födda 2004 eller tidigare, som reser under rusningstid (kl. 7.00-9.00 samt 16.00-18.00) bör använda munskydd.

Får jag åka med även om jag inte har ett munskydd?
Svar: Ja, inga resenärer kommer att nekas åka med.

Var får jag tag i ett munskydd?
Svar: Ansvaret ligger hos varje resenär att se till att ha sitt munskydd på vid resa, helst av bra kvalitet det vill säga CE-märkt. Vi hänvisar i första hand till försäljare av munskydd (apotek, kiosker, matvarubutiker osv). Sörmlandstrafiken kommer att ha ett begränsat antal att dela ut till dem som verkligen är i behov av hjälp och inte kunnat införskaffa ett på egen hand. Dessa finns för närvarande tillgängliga att hämta på följande platser:

 • Eskilstuna (Station 360 på Centralstationen)
 • Katrineholm (kommunens kontaktcenter, Djulögatan 31 B)
 • Strängnäs (kommunens kontaktcenter, Nygatan 10)
 • Flen (Stadshuset, Sveavägen 1)

Vi uppdaterar listan löpande.

Ska bussförarna ha munskydd?
Svar: Frågor gällande munskydd till personal i kollektivtrafiken hänvisas till trafikföretagen. Vi ställer inga egna krav på detta.  

Det ligger förbrukade munskydd på bussen. Vem ansvarar för att bussarna är städade?
Svar:
Det är trafikföretagen som ansvarar för att bussarna blir städade kontinuerligt. Samtliga frågor gällande fordon och personal i kollektivtrafiken hänvisas till och ska hanteras av respektive trafikföretag.

Var ska jag göra av mitt engångsmunskydd när det är förbrukat?
Svar: Ett förbrukat engångs-munskydd slänger du i de vanliga hushållssoporna. Eftersom munskyddet ska vara på innan och efter påstigning ska de inte slängas i sopkorgarna på bussen.

Ta på munskydd

 1. Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
 2. Kontrollera att munskyddet är helt och rent.
 3. Placera munskyddet rättvänt över näsa, mun och haka. Om munskyddet har en metallskena ska den placeras uppåt. Banden ska sitta runt öronen eller huvudet. Se till att munskyddet sluter tätt utan några glipor.
 4. Rör inte munskyddet när du har det på dig.

Ta av munskydd

 1. Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
 2. Ta tag i banden och lyft bort munskyddet utan att röra resten av munskyddet.
 3. Kasta engångsmunskyddet på avsedd plats.
 4. Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.