Nya resekort för skolelever i höst

Vecka 33 är det dags för många att börja skolan igen. För dig som reser med buss till skolan och får ett skolkort att resa med, är det en del ändringar i höst. Bland annat ersätts de gamla grundskole, gymnasie- och elevkorten av ett nytt, smart, resekort.

Resekortet får du av din skola eller kommun. Om du inte fått det redan innan du reser till skolan första dagen är det ok att resa ändå. Du säger bara till föraren att du ska till skolan och inte har fått ditt kort ännu. Så fort du fått kortet ska du visa upp det för föraren. Observera att om du ska åka tåg måste du ha resekortet med ett klistermärke som visar att kortet är ett skolkort. Du kan alltså inte resa med tåg innan du fått kortet av skolan.

Du kan endast nyttja ditt skolkort måndag-fredag. Du kan alltså inte använda det gröna kortet för resor under helger. Undantaget är om du bor i Eskilstuna kommun och har elevkort.

Skolkortet är giltigt för tre resor per dag. Med resa menas en påstigning inklusive övergångstid för byte på 1 till 2 timmar. I Eskilstuna gäller elevkortet för fyra resor per dag. Rent praktiskt kommer detta inte att börja gälla förrän i oktober då bussarna är utrustade med de nya biljettmaskinerna. Då kan du också börja ladda och resa med andra biljettprodukter på ditt gröna resekort.