Senare kvällsavgångar från Stockholm i nya tågtidtabellerna

Från och med den 9 december får tågresenärerna nya tidtabeller. I samband med det kan vi presentera två efterlängtade nyheter: Kvällsavgångar och bättre anpassad eftermiddagsavgång från Stockholm.

Som vanligt byter tågen (och bussarna för den delen) tidtabell andra söndagen i december. En nyhet i årets tidtabeller är sena kvällsavgångar kl. 23.33 fredagar och lördagar från Stockholm med både Sörmlandspilen (mot Hallsberg via Flemingsberg, Södertälje, Gnesta, Flen, Katrineholm och Vingåker) och på Nyköpingsbanan, kl 23.33 (mot Norrköping via Flemingsberg, Södertälje, Vagnhärad, Nyköping och Kolmården). Dessa avgångar ska bättre spegla de faktiska resebehoven som finns.

– De senaste åren har det funnits en kvällsavgång på Svealandsbanan från Stockholm till Eskilstuna via Läggesta och Strängnäs på fredagar och lördagar. Tack vare den kan man både jobba sent eller ta del av storstadens utbud – och ändå kunna ta sig hem på kvällen. Därför är det glädjande att vi nu kommer att få senare kvällsavgångar även till Gnesta, Flen, Katrineholm och Vingåker samt till Vagnhärad och Nyköping på två andra järnvägslinjer, säger Monica Johansson (S), ordförande i Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.  

Pendlarnas behov i den regionala tågtrafiken är alltid en utgångspunkt som Sörmlands kollektivtrafikmyndighet jobbar utifrån. Den populära pendlaravgången med Sörmlandspilen (mot Hallsberg via Flemingsberg, Södertälje, Gnesta, Flen, Katrineholm och Vingåker) med tåg 139 från Stockholm får en senare avgångstid mot idag. Den kommer att avgå 15:28 från Stockholm, vilket innebär en förbättring även för de som pendlar från Södertälje där tåget kommer att avgå 15:50.

– Vi vet hur viktig denna avgång är för pendlarna och från december har vi efter intensiva samtal med Trafikverket fått till en avsevärt bättre avgångstid än den nuvarande. Vi önskade att avgången skulle ligga ytterligare några minuter senare, men det var tyvärr inte möjligt i år, säger Åsa Bjerke, avdelningschef på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

Samtliga förändringar i tågtrafiken kommer inom kort vara sökbara på resrobot.se eller på sj.se

Fakta

En stor del av tågtrafiken i Sörmland, som idag körs av SJ, finansieras av Mälardalslänens skattebetalare genom det gemensamt ägda bolaget Mälardalstrafik (tidigare MÄLAB). Med start under försommaren 2019 kommer regionens egna helt nya Mälartåg att sättas i trafik med start på Svealandsbanan. Därmed kommer SJs lok och vagnar att fasas ut.

Järnvägslinjer i Sörmland

Trafiken på Svealandsbanan går mellan  Stockholm–Flemingsberg–Södertälje–Nykvarn–Läggesta–Strängnäs och Eskilstuna.

Trafiken på Sörmlandspilen går mellan Stockholm–Flemingsberg–Södertälje–Gnesta–Flen–Katrineholm–Vingåker och Hallsberg

Trafiken på Uven går mellan Sala–Ransta–Västerås–Kolbäck–Kvicksund–Eskilstuna–Hälleforsnäs–Flen–Katrineholm–Norrköping och Linköping.

Trafiken på Nyköpingsbanan går mellan Stockholm–Flemingsberg–Södertälje–Vagnhärad–Nyköping–Kolmården och Norrköping.