Skärpta regionala rekommendationer: Använd alltid munskydd när du reser kollektivt

(UPPDATERAD 14/5) Region Sörmland har infört lokala skärpta rekommendationer med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19 till och med den 31 maj. Dessa gäller bland annat användningen av munskydd i kollektivtrafiken.

Den 23/2 införde Region Sörmland skärpta regionala rekommendationer med anledning av att smittspridningen av Covid-19 återigen ökar. Dessa revideras och har nu förlängts till och med den 31 maj 2021, med en löpande omprövning utifrån aktuell smittspridning. Följande gäller för kollektivtrafiken: 

 • Avstå från icke nödvändiga resor. Var och en bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när man reser med kollektivtrafik.
 • Med nödvändig resa avses exempelvis resa mellan bostad och arbetsplats/studieplats; resa för att köpa livsmedel och läkemedel.

Läs mer om de skärpta regionala rekommendationerna på Region Sörmlands webbplats här!

Rekommendationerna om munskydd gäller hela dygnet, och är alltså inte är begränsade till rusningstrafik så länge vi har en samhällsspridning av Covid-19. Rekommendationen att använda munskydd gäller även dig som reser med sjukresa eller färdtjänst.  

Det är i första hand individens ansvar att ha med sig munskydd vid resa. Helst ska munskyddet också vara av god kvalitet, det vill säga CE-märkt. 

Sörmlandstrafiken kommer göra allt vi kan för att hjälpa till att följa rekommendationerna. I linje med de direktiv som ligger på kollektivtrafikoperatörerna har vi tillsammans med våra trafikföretag sett över hur vi på bästa sätt kan tillhandahålla munskydd till resenärrer som inte har möjligthet att skaffa egna samt hur vi säkerställer städning i fordonen. Vi hänvisar i första hand till försäljare av munskydd (apotek, kiosker, matvarubutiker osv). Sörmlandstrafiken har ett begränsat antal att dela ut till dem som verkligen är i behov av hjälp och inte kunnat införskaffa ett på egen hand. Dessa finns för närvarande tillgängliga att hämta på följande platser:

 • Eskilstuna (Station 360 på Centralstationen)
 • Katrineholm (kommunens kontaktcenter, Djulögatan 31 B)
 • Strängnäs (kommunens kontaktcenter, Nygatan 10)
 • Flen (Stadshuset, Sveavägen 1)
 • Gnesta (kommunens kontaktcenter, Marieströmsgatan 3)
 • Nyköping (Stadshusets informationsdisk, Stora torget)

Tillgången på munskydd kan dock komma att variera och det garanteras inte att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle. Återigen vill vi poängtera att det i första hand är individens ansvar att se till att man bär munskydd.  

Se också Folkhälsomyndighetens sida via länken här!

Här hittar du Folkhälsomyndighetens infoblad om hur du använder engångsmunskydd på rätt sätt!

FAQ – Munskydd i kollektivtrafiken

Vanliga frågor och svar kring munskydd i kollektivtrafiken:

Hur ska jag tänka kring munskydd på bussen?
Svar: Regeringen och Folkhälsomyndigheten gick ut med nationell inriktning som innebär att munskydd rekommenderas vid resor i kollektivtrafiken. Inriktningen gäller från 7 januari 2021. Denna förstärktes ytterligare av regionens lokala allmänna råd den 23 februari och avser alla timmar på dygnet, även utanför högtrafiktimmarna. Rekommendationen inkluderar också att avstå från onödiga resor och undvika kollektivt resande om man har andra alternativ. Det viktigaste man kan göra för att minska smittspridningen av Covid-19 i kollektivtrafiken är att inte resa alls.

Var får jag tag i ett munskydd?
Svar: Ansvaret ligger hos varje resenär att se till att ha sitt munskydd på vid resa, helst av bra kvalitet det vill säga CE-märkt. Vi hänvisar i första hand till försäljare av munskydd (apotek, kiosker, matvarubutiker osv). Sörmlandstrafiken har ett antal att dela ut till dem som verkligen är i behov av hjälp och inte kunnat införskaffa ett på egen hand. Dessa finns för närvarande tillgängliga att hämta på följande platser:

 • Eskilstuna (Station 360 på Centralstationen)
 • Katrineholm (kommunens kontaktcenter, Djulögatan 31 B)
 • Strängnäs (kommunens kontaktcenter, Nygatan 10)
 • Flen (Stadshuset, Sveavägen 1)
 • Gnesta (kommunens kontaktcenter, Marieströmsgatan 3)

Vad gäller vid utlämning av munskydd?
Svar: Ett munskydd per resenär. Du som reser med allmänna kollektivtrafiken ska kunna visa upp giltigt färdbevis vid utlämning. Du som reser med sjukresa eller färdtjänst uppger bara vilken typ av resa du har bokad. 

Är det krav på munskydd för alla som reser med buss?
Svar: Nej, det är en rekommendation att resenärer födda 2004 eller tidigare bör använda munskydd.

Ska jag ha munskydd när jag reser med särskilda kollektivtrafiken, exempelvis sjukresa eller färdtjänst?
Svar: Ja, rekommendationerna gäller även dessa resor.  

Får jag åka med även om jag inte har ett munskydd?
Svar: Ja, inga resenärer kommer att nekas åka med. Men vi uppmanar alla resenärer att följa gällande rekommendationer. 

Ska bussförarna ha munskydd?
Svar: Frågor gällande munskydd till förare hänvisas till trafikföretagen som är deras arbetsgivare. Bussförarna sitter i avspärrat område och kommer inte i direktkontakt med resenärerna. Region Sörmland har gått ut med direktiv till våra kontrollanter om att bära munskydd eller skyddande plastvisir när de kliver på bussarna.

Har förarna inom särskilda kollektivtrafiken munskydd?
Svar: Ja, många förare inom sjukresor och färdtjänst har haft munskydd sedan lång tid tillbaka. I och med de skärpta lokala rekommendationerna kommer Region Sörmland gå ut med ännu starkare direktiv där vi uppmanar alla förare att göra det. 

Det ligger förbrukade munskydd på bussen. Vem ansvarar för att bussarna är städade?
Svar: Det är trafikföretagen som ansvarar för att bussarna blir städade kontinuerligt. Samtliga frågor gällande fordon och personal i kollektivtrafiken hänvisas till och ska hanteras av respektive trafikföretag.

Var ska jag göra av mitt engångsmunskydd när det är förbrukat?
Svar: Ett förbrukat engångs-munskydd slänger du i de vanliga hushållssoporna. Eftersom munskyddet ska vara på innan och efter påstigning ska de inte slängas i sopkorgarna på bussen.

Ta på munskydd

 1. Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
 2. Kontrollera att munskyddet är helt och rent.
 3. Placera munskyddet rättvänt över näsa, mun och haka. Om munskyddet har en metallskena ska den placeras uppåt. Banden ska sitta runt öronen eller huvudet. Se till att munskyddet sluter tätt utan några glipor.
 4. Rör inte munskyddet när du har det på dig.

Ta av munskydd

 1. Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
 2. Ta tag i banden och lyft bort munskyddet utan att röra resten av munskyddet.
 3. Kasta engångsmunskyddet på avsedd plats.
 4. Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.