Sörmlandsresenärerna har det smartaste biljettsystemet

Resenärer med Sörmlands kollektivtrafik har det smartaste biljettsystemet. Sörmlandstrafikens innovativa biljettsystem har prisats på en internationell galakonferens i London.

Den 24 januari hölls den internationella konferensen ”Transport Ticketing Global Awards ceremony” i London. Sörmlandstrafiken tog hem pris i klassen ”Best Smart Ticketing Programme”, det vill säga bästa smarta biljettsystem, tillsammans med den tekniska leverantören Ridango.
Detta i hård konkurrens med sex andra nominerade från hela världen. Sörmlandstrafiken var ensam svensk representant bland samtliga nominerade till de olika priserna.
– Vi är enormt glada och stolta över den här fina utmärkelsen. Det känns bra att kunna erbjuda våra resenärer ett så bra och internationellt konkurrenskraftigt system med så många smarta funktioner. Nu får vi ytterligare en bekräftelse på att vi är på rätt väg och det stärker oss i vårt fortsatta arbete att förbättra reseupplevelsen för våra resenärer, säger myndighetschef Helena Ekroth. 

Systemet har varit i drift sedan oktober 2016 och på kort tid introducerat en rad nya funktioner till nytta för resenärerna. Inte minst realtidsinformation som gör det möjligt att se exakt var en viss buss befinner sig. Det inkluderar också möjligheten att köpa, ladda eller pausa sitt periodkort på webben.

En viktig del vid kravställningen av de nya tekniska systemen var att de ska kunna fungera även för arbets- och studiependling över länsgränserna.

– Många av våra pendlare reser i flera trafikslag och över länsgränser. Därför är den smarta funktionen i de gröna resekorten som gör att de kan användas även för att ladda biljetter i Stockholms kollektivtrafiksystem en viktig utveckling. Denna samverkan i Mälardalen kommer under året utvecklas med ännu fler smarta lösningar för pendlare, säger ordförande Monica Johansson.