Den 9 december byter vi tidtabeller

Söndagen i den andra hela helgen i december byter hela Sverige, och stora delar av Europa, tidtabeller. I år infaller denna dag den 9 december. Från idag finns alla tidtabeller uppdaterade i vår reseplanerare, och som PDF:er.

Här nedanför har vi sammanfattat de största förändringarna som vi genomför vid årets tidtabellskifte. Vill du ha en mer detaljerad lista per kommun så har vi samlat det i ett dokument som du hittar här.

Sammanfattning av de största förändringarna

Kvällståg från Stockholm

Sena kvällsavgångar kl. 23.33 fredagar och lördagar från Stockholm med Sörmlandspilen (mot Hallsberg via Flemingsberg, Södertälje, Gnesta, Flen, Katrineholm och Vingåker) och även på Nyköpingsbanan, kl 23.39 (mot Norrköping via Flemingsberg, Södertälje, Vagnhärad, Nyköping och Kolmården).

Bättre avgångstid för pendlingståg 139

Den populära pendlaravgången med Sörmlandspilen (mot Hallsberg via Flemingsberg, Södertälje, Gnesta, Flen, Katrineholm och Vingåker) med tåg 139 från Stockholm får en senare avgångstid mot idag. Den kommer att avgå 15:27 från Stockholm och 15:49 från Södertälje.

Sammanfattning per Kommun

Eskilstuna: Utökningar

·         Linje 8, 24 och 230 får alla utökningar.

·         Nya hållplatsnamn: Eskilshems VC byter till Eskilshem, Ekeby våtmark byter till ReTuna, Gunnarskäl byter till Valtomta vägskäl.

Strängnäs: Många justeringar för tågpassning

·         Linje 302 & 337 får ändrad körväg via Präntaren/Vasaskolan

·         Linje 304: Flera turer på eftermiddagen i riktning från Mariefredsskolan till Stallarholmen har fått en förstärkning i form av dubblerad avgång.

·         Linje 543 se ovan: “Neddragningar på linje 543 Gnesta–Läggesta” 

Nyköping

·         Nytt hållplatsnamn: Hållplats Försäkringskassan byter namn till Stockholmsvägen.

·         Linje 161 Nyckelpigan: Linjen återgår till sin ordinarie sträckning.

·         Linje 760: Ny anropsstyrd tur 22.45 från Vrena till Flen med anslutning från linje 765 i Vrena för sena skift.

·         Linje 765: Sena kvällsturen senarelagd till 22.15 för bättre passning med arbetsskift på bland annat Nyköpings Lasarett. Denna linje ansluter till ny anropsstyrd tur på linje 760 mellan Vrena och Flen. Denna tur gör det möjligt att åka sent från Nyköping till Flen. 

Katrineholm

·        Linje 683: Förändrad linjesträckning som innebär att bussen trafikerar samma sträcka både morgon och kväll. Förändringen innebär att busslinjen startar i Ramsta och sedan kör via Knektbacken, Öknaby och Abbotnäs till Floda, Valla och Katrineholm. Samma omvänd riktning. Nytt är även att den första skolturen ut på landsbygden på eftermiddagen får en tursatt returtur för att möjliggöra för boende på landsbygden att resa till affär och annan service. 

Gnesta

·         Linje 589: Flera körtidsjusteringar så att bussarna lättare ska hålla tidtabell.

Neddragningar på linje 543 Gnesta–Läggesta

P.g.a. lågt resande på linjen så drar vi ned turtätheten. De turer som finns kvar anpassar vi till när de behövs som mest: när människor ska till och från jobb och skola. Tidtabellen fokuserar på att i möjligaste mån passa tågen i Läggesta och Gnesta. Sedan tidigare har en del turer på linjen varit anropsstyrda. Från 9 december kommer fler av turerna bli anropsstyrda. På helgen kommer  samtliga turer vara anropsstyrda. Du hittar den nya tidtabellen här. Vill du boka en resa med en tur som är anropsstyrd ringer du vår kundservice på tel: 0771–22 40 00.