Gå till innehållet

Bussåkning för nybörjare – snabbguide för dig som vill börja åka kollektivt

Publiceringsdatum
Kanske är du nyinflyttad i länet och inte van att åka våra bussar? Eller kanske är du en bilist som vill byta bilen mot ett hållbarare och mer ekonomisk alternativ. Oavsett vem du är så får du här en guide i kollektivt resande med Sörmlandstrafiken.

Genom att välja bussen före bilen gör du inte bara en viktig insats för klimatet (våra bussar drivs till hundra procent av förnybara drivmedel). Det är också ekonomiskt och vi har flera olika biljettyper att välja på beroende på beroende på hur ofta och vilka sträckor du behöver resa. Men vi tar det från början. Här kommer vi genom några grundläggande punkter guida dig som är ovan resenär till att snabbt kunna ta första steget och börja resa hållbart tillsammans. 

Så köper du din biljett:

 • Appen: Ladda ner Sörmlandstrafikens app på din smarta telefon och följ anvisningarna för köp biljett. Du kan betala direkt via Swish eller kontokort, alternativt betala senare med faktura via Klarna. Biljetten scannar du sedan i läsaren ombord på bussen.  

  Mina Sidor: Du som redan har ett grönt resekort kan fylla på med reskassa eller periodbiljett själv genom att registrera kortet på Mina Sidor. Genom att registrera kortet får du också tappa bort-garanti.

 • Ombord på bussen: Visst går det också alldeles utmärkt att betala din biljett med kontokort direkt ombord på bussen. Kliv bara på och blippa ditt kort i läsaren. 

 • Ombud: Besök något av våra ombud och ladda på reskassa eller periodbiljett på ett grönt resekort som du sedan scannar i läsaren ombord på bussen. Förteckning över våra ombud hittar du under fliken ”Försäljningsombud” här!

Detta gäller när du klivit på bussen:

 • Väl ombord gäller att ha din biljett tillgänglig, oavsett om den är digital eller en pappersbiljett som du fått av föraren. Vid kontroll från någon av våra kontrollanter måste du visa upp giltig biljett för att inte riskera tilläggsavgift.
 • Visa respekt och hänsyn mot dina medresenärer. Fyll på bakåt i bussen för att underlätta på och avstigning. Ha inga fötter på sätet och förvara tunga väskor i gången.

Andra tips och trix:

 • Gör dig väl synlig för bussföraren när bussen kommer till hållplatsen. Signalera att du ska med bussen så att föraren inte behöver tveka.
 • När du börjat resa mer frekvent – hitta rätt periodbiljett: För dig som reser ofta är ett månadskort allra billigast. Det finns också rabatter för dig som studerar eller bara reser i lågtrafik. Mer info om våra biljetter hittar du här!
 • I appen kan du enkelt planera din resa för att hitta bästa resväg och dessutom se var din buss befinner sig i realtid.
 • Vår kundservice är redo att besvara alla frågor som du kan tänkas ha. Ring oss på 0771-22 40 00 så hjälper vi dig!