Gå till innehållet

Färdtjänst

Färdtjänst är en form av kollektivtrafik anpassad efter funktionshindrades behov. Om du har funktionshinder som gör det svårt att förflytta dig själv eller att åka med allmänna kollektivtrafiken kan du ha rätt till färdtjänst.

För att ha rätt att åka med färdtjänst behöver till exempel resenärens funktionshinder vara i minst 3-6 månader. Brister i den allmänna kollektivtrafiken innebär inte rätt till färdtjänst.

Du ansöker om färdtjänst hos din kommun. För att du ska kunna få färdtjänst gäller följande:

• Du ska vara folkbokförd i kommunen du söker färdtjänst i
• Din funktionsnedsättning ska ha en beräknad varaktighet på minst 3 månader
• Du har svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med den allmänna kollektivtrafiken.

Resor till och från sjukvård, tandvård eller remitterad behandling räknas inte som färdtjänst. Då ska du ansöka om sjukresa.

Boka färdtjänstresa

Du kan boka, avboka och hålla koll på dina resor via det digitala bokningssystemet Serviceresor Sörmland. Det finns antingen i vår app eller via vår webbsida! 

Du kan också boka via telefon, detta gör du genom att ringa Servicecenter på:
020-44 40 00.

Vid resor till läkare, sjukvård och tandvård ska du inte åka färdtjänst utan sjukresa.

Läs mer om vad som gäller i just din kommun via länkarna här intill. 

Resor i färdtjänsten planeras med andra resenärer och man åker med andra. Detta kan innebära en del omvägar och längre restider.

Den ordinarie kollektivtrafiken handikappanpassas steg för steg, vilket kan betyda att resan kommer att ske i kombination med färdmedel som exempelvis ordinarie buss eller tåg. Avgörande vid val av färdmedel är dina förutsättningar att resa med hänsyn till dina funktionsnedsättningar.