Gå till innehållet

Så fungerar det ombord

Vad gäller kring bagage? Får jag ha med cykeln och husdjuret på bussen? Här hittar du allt om vett och etikett samt vilka regler som gäller ombord.

Här berättar vi om vilka regler som gäller ombord. Allt ifrån vad du får ta med dig ombord på bussresan till vad som gäller kring säkerhetsbälten.

Det är också viktigt att följa våra trivselregler för att reseupplevelsen ska bli den bästa tänkbara för dig och dina medresenärer. Dom hittar du via länken här!

Detta gäller ombord

Bagage: Bagage som inte är skrymmande och får plats vid ditt säte eller på hatthyllan tar du med utan extra kostnad.

Babyskydd: Sit-safe babyskydd finns som standard i landsbygdstrafiken. Fråga föraren så får du hjälp.  

Barnvagn: Du får ta med dig barnvagn på bussen i mån av plats. Av säkerhetsskäl måste barnvagnar placeras så att mittgången inte blockeras. Det innebär att antalet barnvagnar som kan tas med varierar mellan olika busstyper och barnvagnarnas storlek. Barnvagnar samsas med rollatorer och rullstolar om samma utrymme och fylls på tills det är fullt utan att någon av dem har företräde. Det är föraren som avgör hur många barnvagnar som kan tas med. Din barnvagn spänner du fast med remmarna i bussen. Du som har med dig barnvagn betalar biljett som vanligt.

Cykel på bussen: På landsbygdbussen får du ta med dig din cykel i mån av plats (max två cyklar per buss). Det kostar inget extra. Den ska fästas på bakstammen av bussen eller förvaras i bagageutrymmet under bussen. Cykeln ska placeras enligt förarens anvisningar och du som resenär fäster och tar ner din cykel på egen hand. Notera att elcyklar inte får medtas. 

Husdjur: Hund, katt och mindre husdjur får tas med avgiftsfritt förutsatt att de är kopplade eller i bur. Du som reser med husdjur färdas i den bakre delen av bussen med hänsyn till allergikerna och större djur ska färdas på golvet och mindre djur kan hållas i knä. Du som resenär ansvarat för djuret som du tar med på resan, om djuret är störande för medresenärer eller personal riskerar du att få avbryta resan.

Ledsagarservice: Ledsagarservice erbjuds inledningsvis på 120 orter i landet, vilka orterna är kan du se på www.stationsledsagning.se

Det är Jernhusen AB som står bakom tjänsten.

När du väntar på bussen: Ge tydligt tecken till chauffören att du vill åka med när bussen närmar sig. När två bussar stannar samtidigt vid en hållplats stannar den bakre inte på nytt.

Säkerhetsbälte: När du åker med våra landsbygdsbussar är det lag på att du ska ha säkerhetsbälte på dig. Bälte finns på alla bussar som går i landsbygdstrafik.

Wifi: Alla våra regionbussar är utrustade med wifi.