Gå till innehållet

Bussförarens dag blir starten för bussförarnas år

Publiceringsdatum
Den 18 mars är det bussförarens dag. Dagen till ära lanserar Sörmlandstrafiken en kampanj som sätter fokus på länets förare och de insatser de gör för länets invånare – utan förare står Sörmland stilla!
En bild på en kvinnlig bussförare på en av Sörmlandstrafikens bussar. Bilden innehåller också texten: "Bussförarens dag - bussförarens år". Samt: "Bussförarens dag är en temadag för att uppmärksammar en yrkesgrupp som jobbar i det tysta".

Bussförarens dag är en nationell temadag för att uppmärksamma den yrkesgruppen som ofta jobbar i det tysta, men vars insatser är av avgörande betydelse för att många människor ska få ihop sitt vardagspussel.

I Sörmland kör 608 förare fördelat på fyra olika trafikområden. Den första föraren stämplar in vid 04:30 och den sista stämplar ut vid midnatt på vardagar (ännu senare där det finns nattrafik på helgen). Totalt kör våra förare över 3 000 turer per dag i Sörmland när 234 fordon hjälper närmare 53 000 resenärer att ta sig till och från skola, arbete, nöjen och fritidsaktiviteter. Allt med en punktlighet som innebär att över nio av tio turer ankommer i tid.    

– Utan bussförarna står Sörmland stilla. Deras arbete är ovärderligt för stora delar av samhället men ofta hamnar deras arbete lite i skymundan. Man tar det lite för givet och därför vill vi passa på att uppmärksamma dom lite extra på bussförarnas dag, säger Johan Tollén, kommunikatör på Region Sörmland med ansvar för kollektivtrafik.

Under dagen den 18 mars kommer Sörmlandstrafiken att visa på förarnas arbete på bussarnas digitala skärmar och uppmana till att visa lite extra uppskattning, något så enkelt som att hälsa eller vinka när man kliver av bussen kan göra stor skillnad. Men Sörmlandstrafiken startar även en långsiktig kampanj där förare kommer synliggöras på olika sätt i sociala medier och på bussarna under året. 
– Vi vill synliggöra människorna bakom uniformen och låta förarna berätta om sin vardag. Vår förhoppning är att det hjälper till att stärka relationen mellan förare och resenärer ytterligare, säger Johan Tollén.

Fakta, bussförare i Sörmland:

  • Antal förare: 608 (fördelat på Regionens upphandlade trafikföretag Bergkvarabuss, Nobina och Transdev).
  • Antal fordon i trafik varje vardag: 234
  • Antal resenärer per dag: 52 870 (medelvärde uträknat från en arbetsvecka i februari 2023)
  • Antal genomförda turer per dag: 3 091 (medelvärde uträknat från en arbetsvecka i februari 2023)
  • Andel turer som ankommer i tid: 90,15 procent (medelvärde uträknat från hela 2023)