Gå till innehållet

Reskassa innebär att du laddar ditt resekort med pengar som du använder för att betala en enkelresa. Reskassan dras per automatik om ingen annan giltig produkt finns på kortet. 

Så funkar reskassa

Reskassa innebär att du laddar ditt resekort med pengar som du använder för att betala en enkelresa. Reskassan dras per automatik om ingen annan giltig produkt finns på kortet. 

När du har en reskassa på kortet går det snabbare att kliva ombord och betala resan på bussen.  

Ladda reskassa
Du kan ladda reskassa på Mina Sidor, ombord på bussen eller hos ett ombud. Och du måste ha ett grönt resekort för att ladda reskassa.

Om du laddar reskassa på Mina sidor kan du ladda med vilken summa du vill mellan 100 kr och 2 000 kr. 

Betala med reskassa
Du betalar med reskassa ombord på bussen. Reskassan gäller inte på tåg.

När du ”blippar” ditt kort dras det belopp du ställt in på Mina sidor automatiskt. 

Har du inte gjort någon inställning dras priset för en resa inom en zon för vuxen resenär.

En biljett med reskassa är giltig 1 timme om resan omfattar en zon. Om resan omfattar två eller fler zoner är biljetten giltig i 2 timmar. Vid byte ”blippar” du ditt kort. Så länge övergångstiden inte löpt ut dras inga nya pengar från ditt kort.

Favoritresa
Favoritresan ställer du in på Mina sidor. Det kräver alltså att du registrerar dig och ditt resekort. På Mina sidor ställer du också in om det ska dras priset för vuxen eller ungdom/student (reducerat pris). 

Om du ska ändra favoritresa har du tre val:
En zon (inställt som standard). Reskassan dras automatiskt för en zon oavsett i vilken zon du befinner dig i.

Resa mellan två angränsande zoner – du väljer då även mellan vilka zoner du brukar resa. Reskassa dras endast automatiskt om du befinner dig i någon av de två zonerna.

Resa som omfattar tre zoner – din biljett blir då automatiskt giltig i hela länet.

Övrig information
Du erhåller ett kvitto i samband med laddning av din reskassa. Det är inte möjligt att få ett enskilt kvitto för varje genomförd enkelresa eftersom varje resa istället lagras digitalt på ditt resekort. Reskassan dras automatiskt om ingen annan giltig produkt finns laddad på kortet (exempelvis skol/elev-kort eller periodkort). 

Du kan betala för flera resenärer med en reskassa från ett kort. Observera dock att biljetten alltid ligger på resekortet. Den grupp som betalat för resan måste alltså fortsätta resa tillsammans vid eventuellt byte.

Du kan inte använda reskassa för att betala eller delbetala andra biljettyper.

En insatt reskassa återbetalas endast vid synnerliga skäl så sätt inte in mer pengar än du tror du kommer använda.