Gå till innehållet

Nu kan du blippa ditt bankkort direkt på bussen

Publiceringsdatum

Från och med onsdagen den 14/6 lanserar vi det nya betalsättet ”Blippa ditt bankkort” på alla våra stadsbussar. Det innebär att du kan blippa ditt vanliga bankkort i läsaren och därmed lösa biljett direkt på sekunden.

Det ska vara enkelt att åka buss. Även du som inte reser så ofta ska du kunna kliva på och snabbt och smidigt lösa en biljett utan att behöva tänka och planera innan. Med betalsättet Blippa sitt bankkort” sänker vi tröskeln för dig som bara vill betala din biljett ombord utan förköp.  

Den som tidigare har velat köpa biljett ombord på bussen med sitt bankkort har behövt köpa av föraren, som i sin tur då behöver hantera en process med utskriven biljett och kvitto. Med det nya betalsättet går det både snabbare, smidigare och inte minst enklare! Allt du behöver göra är att plocka fram ditt bankkort och blippa det i läsaren - så har du din biljett direkt på sekunden. Utan papperskvitton eller annat krångel.  

Funktionen gäller i detta steg för en enkelbiljett, vuxen inom en zon och fungerar på alla stadsbussar (bussar som kör inom en centralort). Priset för en enkelbiljett via det nya betalsättet är det samma som att köpa biljett ombord av föraren på traditionellt vis.

Tänk på att ta ut ditt bankkort från plånboken/mobilfodralet när du blippar. Annars kan läsaren få svårt att känna av vilket kort som ska blippas om du har flera andra i plånboken. Det samma gäller även dig som blippar ditt gröna resekort.

Fakta, nya betalsättet Blippa ditt bankkort:

 • Gäller från och med onsdag 14 juni på alla stadsbussar i Sörmland.
 • Gäller enkelbiljett, vuxen för resor inom en zon. 
 • Vid en biljettkontroll visar resenär upp sitt betalkort.
 • Resenär kan endast blippa en enkelbiljett åt gången per bankkort. 
 • Alla konto- och kreditkort som har symbolen för Visa eller Mastercard går att använda för Blipp-betalning.

Frågor och svar, Blippa ditt bankkort:

 • Vart på validatorn blippar jag kortet? 
  I den övre läsaren på validatorn. Precis på samma sätt som du blippar ditt gröna resekort.
   
 • Hur vet jag att min resa har blivit registrerad och betald?
  Systemet visar grön bock och plingar på precis samma sätt som när du blippar ett resekort med exempelvis reskassa eller periodbiljett.
   
 • Hur visar jag upp att jag har betalat vid kontroll?
  Du visar bara upp ditt bankkort för kontrollanterna som då genom sin tekniska utrustning kan avläsa om du har blippat det eller inte.

 • Får jag låna ut mitt betalkort, eller låna någon annans betalkort att resa på?
  Nej, ditt betalkort är personligt och du kan bara betala en resa i taget. Om du ska betala åt någon annan kan du i stället använda Sörmlandstrafiken-appen, Mina sidor, köpa biljett hos ett försäljningsombud eller ombord på bussen. Om du skulle ha både ett laddat resekort och ett betalkort till hands, kan du låna ut ditt resekort och betala för dig själv med betalkortet. Sörmlandstrafikens resekort är inte personligt.

 • Vad händer om jag har mitt gröna resekort och bankkortet i samma plånbok/korthållare när jag blippar?
  Det finns risk att det är fel kort som blippas eller att det blippas dubbelt. Därför ska du alltid ta ut ditt bankkort ur plånboken och hålla bara det kortet i handen när du blippar. Det samma gäller för dig som ska blippa grönt resekort. Ta ut det ur plånboken och blippa separat.
   
 • Kan jag blippa på alla bussar?
  Det är enbart validatorer på stadsbussar som vi har programmerat för Blippa. Det går alltså inte att blippa på regionbussar, även om de åker i stadstrafik. Håll utkik efter dekalen med Blippa-symbolen på bussens validatorer.

 • Kan jag blippa med betalkort som är inlagt i digitala plånböcker, exempelvis Apple pay?
  Svar ja.

 • Reser jag till rabatterat pris om jag blippar jämfört med om jag köper biljetten med kontokort av föraren som tidigare?
  Nej. Det är samma pris för köp ombord oavsett om du blippar eller köper av föraren.

 • Vad händer om jag råkar blippa kortet två gånger? Kan jag bli debiterad två gånger för samma resa?
  Nej, validatorn känner av att du redan har blippat och du kan inte bli dubbeldebiterad på samma bankkort.

 • Jag är student och vill resa med studentrabatt. Kan jag blippa och resa till det priset?
  Nej. Än så länge går det bara att blippa enkelbiljett för vuxen, en zon.

 • Ska jag blippa mitt kort igen om jag byter till en annan buss?
  Ja, vid byte av buss ska du blippa ditt bankkort igen. Om det har gått mindre än 60 minuter sedan du blippade den första resan dras dock inga pengar.

 • Hur ska jag göra om jag kliver på en stadsbuss för att sedan byta till en anslutande regionbuss som åker inom samma zon?
  I detta fall går det inte att resa vidare på biljetten som du blippat. Vi rekommenderar därför att du i denna situation köper en biljett av föraren på det gamla sättet eller i appen. Då gäller din biljett även för fortsatt resande med regionbuss förutsatt att du reser inom samma zon. 

 • Om jag har blippat min resa på en stadsbuss och sedan vill resa vidare med en anslutande regionbuss som passerar en zongräns, vad gäller då?
  Eftersom blippa bara gäller på stadsbussarna och resa inom en zon måste du köpa en ny biljett i app, med reskassa eller betala med kortet hos föraren.
   
 • Vad händer om jag inte har tillräckligt med pengar på kortet för att betala en resa?
  Om du inte har tillräckligt med pengar på ditt kort när du blippar det hamnar kortet på spärrlistan, och du kommer inte att kunna blippa kortet igen förrän skulden är betald. Systemet kommer automatiskt att försöka dra pengar från ditt konto tills skulden är betald (max 4 gånger). 

 • Sparar ni mina betalkortsuppgifter när jag har blippat mitt kort?
  Sörmlandstrafiken har ingen tillgång till dina fullständiga betalkortsuppgifter. Vi använder tekniken tokenisering, som tillåter att betalningar görs utan att avslöja kort- eller kontouppgifter. Det innebär att det riktiga kortnumret byts ut mot ett slumpmässigt nummer (token) vilket gör betalningen säkrare och hindrar åtkomst till det riktiga kortnumret vid till exempel dataintrång.

 • Om jag vill betala för flera personer, kan jag blippa för flera biljetter på samma bankkort?
  Nej, det går bara att blippa en enkelbiljett åt gången per bankkort. Ska du köpa fler biljetter än så hänvisar vi till andra köpkanaler, som exempelvis appen eller att köpa biljett av föraren ombord med bankkortet.

 • Vad menas med stadstrafik?
  Linjer som kör inom en centralort (notera att linje 18 och 19 i Eskilstuna inte räknas som stadstrafik). Alla bussar som har Blippa aktiverat har denna dekal med blippa-symbolen uppsatt på validatorn:
  Dekalen har Visa/Mastercard-symbolerna samt symbolen med radiovågor som symboliserar betalsättet Blippa.
 • Hur får jag ett kvitto?
  Du kan söka upp ditt kvitto genom att gå till Mina sidor och välja fliken ”Blippa Bankkort”. Där fyller du i ditt bankkortsnummer och kan ladda ner alla dina kvitton.